Prostreno.cz

Kávovou sedlinu lze použít na cokoli

Pokud si každé ráno připravujete kávu, pravděpodobně sedlinu pak vyhodíte do odpadu. Je to sice výborný přírodní parfém do interiéru, ale použitá kávová sedlina je masivně produkovaný zbytek, který způsobuje ekologické problémy.

Z toho důvodu se jejich opětovné použití stalo středem zájmu. Věděli jste, že kávová sedlina se dá využít doma i na zahradě? Mají perfektní texturu pro peeling pokožky a povrchů, přirozeně osvěžují vzduch a obsahují sloučeniny, které dodávají živiny půdě.

Připravte si čisticí kávový peeling

Kávový tělový peeling je vynikající způsob, jak se zbavit staré pokožky, snižuje hromadění bakterií, nečistot a odumřelých kožních buněk. Pravidelné používání zredukuje staré kožní buňky a umožní vznik nových buněk.

Navíc pomůže zvýšit krevní oběh a zlepšit kvalitu pokožky, zlepšuje tón pleti a redukuje tmavé kruhy pod očima.

Snižuje výskyt celulitidy

Kofein v základu podporuje dilataci krevních cév a působí na zpevnění pokožky, čímž pomáhá snižovat projevy celulitidy. Kromě toho může kávový peeling pro domácí použití také bojovat proti celulitidě exfoliací pokožky a vmasírováním do oblastí zájmu. Tato akce snižuje edém tkání a stimuluje aktivitu buněk, které produkují kolagen. 

Vyrobte si přírodní barvivo na vlasy

Věděli jste, že kávu lze použít i jako přírodní barvivo na vlasy? Nemá takové účinky jako trvalá barva na vlasy, ale může fungovat jako toner, který vlasy o něco ztmaví.

Pro barvení vlasů smíchejte uvařenou tmavě praženou kávu a kávovou sedlinu s jakýmkoli bezoplachovým kondicionérem. Poté naneste na čisté, vlhké vlasy a nechte působit alespoň hodinu. 

Ošetřete své vlasy a pokožku hlavy

Stejně jako kávová sedlina na pokožku funguje jako přírodní exfoliátor, lze ji použít i na vlasy a pokožku hlavy. Vmasírováním základů do pokožky hlavy odstraníte odumřelé kožní buňky, což stimuluje vlasové folikuly. To může dokonce podporovat růst vlasů. Ty navíc budou extra lesklé.

Vyrobte si přírodní deodorant

Pokud hledáte snadné použití pro použitou kávovou sedlinu, stačí ji dát do šálku a uskladnit v lednici. Funguje jako přírodní deodorant, stejně jako jedlá soda. Pohlcuje veškeré nežádoucí pachy ve vzduchu, takže je lze použít i v koupelnách, kuchyních a podobně.

Vyčistí mastnotu a špínu

Abrazivní textura kávové sedliny pomáhá odstraňovat mastnotu, špínu a usazeniny. Namísto použití drsných chemikálií nebo houbiček k čištění hrnců, pánví a těžko čistitelných povrchů, použijte příště kávovou sedlinu. Kromě toho má pražená káva antibakteriální účinek.

Pomáhá s kompostem

Chcete-li kávovou sedlinu využít na zahradě, přidejte ji do kompostu. Zemina je bohatá na dusík a slouží jako perfektní doplněk. Dusík je spolu s uhlíkem, kyslíkem a vlhkostí jedním ze čtyř klíčových faktorů pro prosperující kompost. Tato směs obohacuje půdu, pomáhá jí zadržovat vlhkost a podporuje produkci prospěšných bakterií.

Použití jako rostlinné hnojivo

Kávová sedlina jako hnojivo je prospěšná díky obsahu dusíku. Navíc pomáhá se zadržováním vody a provzdušňováním. Přitahuje také důležité žížaly a podporuje přítomnost prospěšných bakterií v půdě.

Odpuzuje škůdce

Věděli jste, že použitá kávová sedlina odpuzuje hmyz? Když ji přidáte do šálku a necháte vedle venkovního posezení, odradíte komáry a další škůdce. A posypání kávové sedliny v zeleninové zahradě udrží slimáky, šneky, a dokonce i kočky pryč. Toto je efektivní použití i pro nevařenou kávovou sedlinu.

Přidejte ji do pečiva pro zvýraznění chuti

Kávová sedlina je vynikajícím doplňkem čokoládového pečiva, protože zvýrazňuje chuť. Dobře funguje také v receptech, které obsahují karamel, máslový krém, vanilku nebo mátu.

Použitou sedlinu můžete přidat do těsta nebo náplně. Mícháním sedliny v kuchyňském robotu se vyhnete větším kouskům v těstě, ale funguje i použití jemně mleté ​​kávy. Můžete také přidat mletá kávová zrna do polevy a náplní, abyste přidali chuť a texturu.

Sedlina je bohatá na vlákninu, a když je fermentována ve střevě, produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které zabraňují zánětu.

Zdroj: názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat