Prostreno.cz

Nedostatkem manganu si koledujete o zdravotní komplikace

Fungující metabolismus, mozek, imunita nebo reprodukce? Pokud tohle chcete, věřte, že se to bez manganu neobejde. Právě proto si pravidelně dopřávejte ananas, špenát, batáty a ořechy. A s pepřem se v kuchyni také příliš nekroťte!

Pojďme si trochu popovídat o minerálech, které jsou pro naše zdraví velice důležité. Že si příjem vápníku zodpovědně hlídáte a to stejné platí i v případě hořčíku a draslíku? Samozřejmě děláte jen dobře, ale co třeba takový mangan? Jak jste na tom s ním? Aha!

Tělo se na vás spoléhá, nezklamte ho!

Mangan se počítá mezi takzvané esenciální látky – to jsou takové, které si tělo nedokáže vytvořit samo, proto se chtě nechtě musí spolehnout na vnější zdroje. Vzhledem k tomu, že se mangan účastní celé řady tělesných procesů, může jeho nízká hladina způsobit nemalé potíže. Co všechno má tento prvek vlastně pod palcem? Jeho první úlohou je podpora metabolismu, neboť je klíčovou složkou pro syntézu a aktivaci široké škály enzymů zapojených do vstřebávání bílkovin, sacharidů a cholesterolu. Dále je nedílnou součástí tvorby kostí, přičemž spolu s vitaminem K spolupracuje na optimalizaci srážení krve. Sází na něj také reprodukce a neméně důležitý bývá i pro mozkové funkce a imunitní systém. Denní doporučená dávka manganu je platnou vyhláškou stanovena na „pouhé“ dva miligramy. Se splněním této nutriční potřeby vám pomohou tyto potraviny.

Od korýšů přes čaj

Asi nejčastěji zmiňovaným manganovým zdrojem bývají mořské plody, zejména pak ústřice a škeble. Pokud si na tuhle „exotiku“ ani trochu nepotrpíte, celých 10 procent uvedené denní dávky vám může pokrýt i polovina čajové lžičky černého pepře. Tak s ním v kuchyni moc nešetřete! I pro příznivce sójových produktů máme dobrou zprávu – mangan lze čerpat i z nich. Stejně jako z batátů, hnědé rýže, luštěnin, černého čaje, ananasu, ořechů a špenátu. Není čas vyrazit na nákup?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589086/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat