Prostreno.cz

Meduňka pro zdraví i domácnost

Někdy jsou nejpřínosnějšími přírodními prostředky pro zdraví ty, které existují nejdéle. To je jistě případ meduňky, rychle rostoucí rostliny, která pomáhá na vše od nespavosti po rakovinu.

K čemu je meduňka dobrá? Používá se v čajích, při vaření, při výrobě esenciálního oleje, lékaři jej předepisovali již od středověku jako přírodní prostředek pro zlepšení spánku, snížení úzkosti, léčbu ran a podporu dlouhověkosti.

Jakmile si uvědomíte, kolika způsoby můžete z meduňky těžit, jistě si je budete chtít vypěstovat na své vlastní zahradě.

Chrání před problémy se srdcem a játry

Meduňkový esenciální olej má schopnost chránit srdce a játra a zlepšuje syntézu cholesterolu v játrech. Další výhodou meduňky může být její schopnost chránit srdeční svaly před zraněním. Tradiční íránská medicína ji již nějakou dobu používá jako terapii k léčbě bušení srdce. Může mít pozitivní dopad na mechaniku a elektrické impulsy srdce, což ji dává sílu pomáhat regulovat srdeční arytmie.

Působí antibakteriálně

Produkty z meduňky mají antibakteriální schopnosti, které mohou pomoci přirozeně bojovat proti infekčním bakteriím. Meduňkový olej působí antibakteriálně a antimikrobiálně proti kandidě, což je běžná kvasinková infekce, která způsobuje vyčerpání, mozkové mlhy, zažívacích problémů a oslabeného imunitního systému.

Může pomáhat proti cukrovce

Jak meduňkový esenciální olej, tak extrakt z meduňky snižují hladiny cukru v krvi a oxidačního stresu souvisejícího s cukrovkou. Protože má protizánětlivé účinky, může pomoci vyrovnat se se stresem, zlepšuje trávení a podporuje zdraví metabolismu, může být užitečný pro udržení zdravé hmotnosti.

Přináší duševní rovnováhu, kvalitní spánek, zmenšuje úzkost

Tradičně se meduňkové bylinné přípravky používaly k léčbě úzkosti a nespavosti. Známou vlastností je jeho mírný sedativní účinek. Tato bylina pomáhá zlepšit hyperaktivitu, problémy s koncentrací a impulzivitu u dětí na základní škole. Při vnitřním užití v potravinách také zlepšuje náladu a/nebo kognitivní výkon.

Když se používá jako bylinná pomoc při spánku, pomáhá snižovat příznaky nespavosti a poruchy spánku, včetně během menopauzy, kdy jsou příznaky jako úzkost, návaly horka a neklid velmi běžné.

Přirozeně bojuje s herpesem

Meduňky také pomáhá jako hojivá mast. Když se aplikuje přímo na kůži, je to užitečný bylinný lék, který pomáhá léčit herpes virus. Při použití extraktu z meduňky ve formě krému se intervaly mezi propuknutím herpesu prodlužují, doba hojení se zkracuje a příznaky, jako je svědění a pálení, se snižují. 

Při použití této látky, ať už lokálně nebo perorálně, navíc nejsou známé žádné vedlejší účinky.

Silný antioxidant

Tato bylina může pomoci v boji proti poškození volnými radikály. Snad nejpozoruhodnější v tomto konkrétním přínosu meduňky je její potenciální účinek proti specifickému druhu rakoviny známé jako multiformní glioblastom. Tato rychle se šířící rakovina obvykle začíná v mozku a nemá známou účinnou léčbu. Je však možné ji regulovat přirozeně pomocí látek, jako je meduňka, která ji drží na uzdě.

Kromě toho, že poskytuje antioxidační podporu, má potenciál působit jako protizánětlivé činidlo. Snížení chronického zánětu pomáhá chránit před nemocemi a zmírňovat bolest.

Může regulovat hyperaktivní štítnou žlázu

Onemocnění štítné žlázy postihuje velkou část populace a jeden ze dvou běžných onemocnění štítné žlázy, hypertyreóza, může mít z meduňky prospěch. Extrakt z meduňky je jednou z léčebných metod, jak regulovat hyperaktivní štítnou žlázu. 

Pomáhá při trávení

Díky své antioxidační aktivitě má tento extrakt potenciálně ochranný účinek na gastrointestinální systém. Jedním ze způsobů, jak může pomoci zklidnit zažívací problémy, je prevence žaludečních vředů. Meduňkový čaj pomáhá při bolestech břicha a nepohodlí po jídle, zácpě a nadýmání. To může být způsobeno uklidňujícími účinky čaje na nervový systém.

Přirozeně tiší bolest

Pokud vás bolí zub, naneste na bolestivé místo malé množství meduňkového oleje. Olej můžete také inhalovat nebo si ho přikládat na spánky a krk, abyste pomohli v boji proti bolestem hlavy. Jako kapsle meduňka účinně snižuje příznaky PMS.

Zdroj: názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat