Prostreno.cz

Nejzdravější druhy chleba, které byste měli zařadit do svého jídelníčku

Na povrchu vláčný, uvnitř křupavý, ale hlavně voňavý. Chleba nemá zrovna tu nejlepší pověst, pokud jde o hubnutí, neboť obsahuje hodně sacharidů. Ale není plátek jako plátek! Tyhle druhy patří k těm zdravějším variantám!

Navzdory kritice některé druhy chleba ve skutečnosti mohou představovat extrémně zdravé jídlo. Koneckonců, mouka není to jediné, co křupavý chlebík obsahuje. Najít se v něm dá i vláknina či bílkoviny. Z hlediska makroživin jsou pak nejlepší volbou tyhle typy!

100% celozrnný chléb

Není žádným překvapením, že 100% celozrnný chléb obsahuje množství vlákniny a živin, a patří tak mezi nejzdravější kusy. Průměrný krajíc chleba vyrobený z celozrnné mouky tělu dodá 80 kalorií, 5 g bílkovin, 0 g tuku, 20 g sacharidů a 3 g vlákniny. Stoprocentní celozrnný chléb také nabízí různá množství základních minerálů, jako je selen, mangan, vápník, tiamin a fosfor. Jenom pozor, věnujte pozornost štítkům. Mnoho chlebů, které se propagují jako celozrnné, nemusejí obsahovat 100% celá, nerafinovaná zrna.

Vícezrnný chléb

Pšenice není jediné obilí, které si zaslouží slávu. Oves, amarant, pohanka, ječmen a proso si již dávno našly cestu do vícezrnných chlebů, jež obohacují o vlákninu, bílkoviny a mikroživiny. Hledejte vícezrnný chléb označený jako „100% celozrnný“.

Naklíčený obilný chléb

Naklíčená zrna mají vyšší množství bílkovin, vitaminů a minerálů, jako je folát, železo, vitamin C, zinek a hořčík, což z nich dělá další zdravý stavební kámen pro chléb. S vysokým obsahem bílkovin a vlákniny mají chleby z naklíčených zrn relativně nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšují hladinu cukru v krvi tak rychle jako některé jiné chleby.

Ovesný chléb

Oves obsahuje betaglukan, speciální typ vlákniny, jež snižuje špatný cholesterol a stabilizuje hladinu cukru v krvi (1). Organismus zásobuje i rozpustnou vlákninou, která může pomoci ulevit od zácpy. Ovesný chléb je prostě báječný! Hledejte značky, jež uvádějí oves a celozrnnou mouku jako první přísady a mají minimum přidaných cukrů.

Chléb ze lněných semínek

Lněná semínka sice nepatří mezi zrna, ale to neznamená, že nejsou nabitá živinami. Mají vysoký obsah vlákniny a zdravých polynenasycených tuků, jež hrají roli v prevenci a léčbě kardiovaskulárních chorob, navíc jsou přirozeně bezlepková, takže chleby vyrobené z nich (místo pšenice) oceňují nejen lidé trpící nesnášenlivostí lepku (glutenu).

Rozemletím lněných semínek se z nich stane jídlo sloužící jako základ chutného zdravého chleba. Některé komerční pekárny však len používají jen v kombinaci s pšenicí, takže si bochník vyrobený výhradně z lněného semene (a bez pšenice) možná budete muset upéct sami.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat