Prostreno.cz

Chlorofyl jako nejlepší detoxikační rostlinný pigment

O chlorofylu jste nepochybně slyšeli a pravděpodobně víte, že rostliny by bez něj nemohly žít. Přesto se možná ptáte, jaké výhody má chlorofyl pro člověka?

Jak jsme se dozvěděli v hodině přírodopisu, chlorofyl je druh rostlinného pigmentu odpovědného za absorpci světla v procesu fotosyntézy, který vytváří energii.

Proč je to pro člověka důležité kromě zachování rostlinného života? Ukázalo se, že chlorofyl je spojen s přirozenou prevencí rakoviny, může blokovat karcinogenní účinky v těle a chrání DNA před poškozením způsobeným toxickými plísněmi, jako je aflatoxin – velmi podobný způsobu, jakým má chlorella bohatá na chlorofyl protirakovinné vlastnosti.

Má také velký příslib jako přirozená složka na hubnutí, a to jsou jen některé z hlavních přínosů chlorofylu pro lidské zdraví, z nichž všechny pomáhají čistit tělo a umožňují mu fungovat na optimální úrovni.

Co je chlorofyl?

Chlorofyl je zelená látka v rostlinách, která jim umožňuje vyrábět potravu z oxidu uhličitého a vody. Nachází se ve všech zelených rostlinách, včetně listové zeleniny a jiné zeleniny, kterou běžně jíme, plus určité druhy řas nebo bakterií.

Zatímco chlorofyl je zcela přírodní, podobná polosyntetická směs zvaná chlorofylin se vyrábí v laboratořích a používá se v doplňcích, jako jsou ty, které jsou prodávány jako „tekutý chlorofyl“. Tyto doplňky existují již více než 50 let a běžně se používají k léčbě kožních ran, tělesného pachu, zažívacích problémů a dalších zdravotních problémů prakticky bez nebezpečí.

Pomáhá v boji proti rakovině

Chlorofyl a kapalný chlorofylin se mohou vázat na potenciální karcinogeny. To jim pomáhá zastavit jejich cirkulaci v těle a dosáhnout citlivých tkání, jako jsou klouby nebo srdce. To znamená, že inhibice jejich účinků může pomoci zastavit proces chemicky vyvolané rakoviny.

Může zlepšit detoxikaci jater

Dalším způsobem, jak může chlorofyl chránit zdravé buňky a tělesné tkáně, je zvýšení biotransformačních enzymů fáze II. Ty podporují optimální zdraví jater a tím i přirozené vylučování potenciálně škodlivých toxinů z těla.

Urychluje hojení ran

Zdá se, že chlorofylin zpomaluje rychlost množení škodlivých bakterií, což je prospěšné pro hojení ran a prevenci infekcí. Cholorfylin se přidává do určitých mastí používaných k hojení přetrvávajících otevřených ran. Pomáhá snižovat záněty způsobené zraněními nebo ranami, podporuje hojení, a dokonce reguluje pachy způsobené hromaděním bakterií.

Může zlepšit trávení a kontrolu hmotnosti

Dalším způsobem, jak chlorofyl zlepšuje detoxikaci, je urychlení eliminace odpadu, vyrovnání hladin tekutin a snížení případů zácpy. Chlorofyl navíc podporuje metabolismus a zvyšuje pravděpodobnost úspěchu při úsilí o snížení hmotnosti.

Chrání pokožku

Chlorofyl podporuje zdraví pokožky díky svým antivirovým vlastnostem, což mu umožňuje zastavit vývoj oparů v ústech nebo v oblasti genitálií způsobených virem herpes simplex. Chlorofyl může být také schopen chránit pokožku před pásovým oparem, snížit příznaky, jako jsou bolestivé vředy, a navíc snížit riziko rakoviny kůže. 

Bojuje se záněty

Chlorofyl z čerstvých zelených listů má silné protizánětlivé účinky proti nebezpečným bakteriím a dalším toxinům v životním prostředí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10096697/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4830245/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat