Prostreno.cz

Protizánětlivé druhy zeleniny, které nejsou na lékařský předpis

I to, že po kapsách musíte nosit velké zásoby kapesníků, může být vlastně známka zánětu. Když mu ale dáte ochutnat určité druhy zeleniny, dost možná vás konečně nechá na pokoji.

Neustálá únava a pocit naprostého vyčerpání. Dále pak zadržování vody a s tím související otoky, bolest svalů, kožní vyrážky, otravná rýma, alergie i astma. To jsou jen některé subjektivní příznaky zánětu, které život značně znepříjemňují a komplikují. Jedním ze způsobů, jak se s nimi poprat, je konzumace protizánětlivých potravin. V obchodě jich hodně najdete i v oddělení zeleniny!

Brukvovitá léčba zabírá

Do rodiny brukvovité zeleniny patří brokolice, zelí, mangold, křen, tuřín i květák. Všichni tito členové jsou bohatí nejen na vlákninu a antioxidanty, ale i rostlinnou chemickou látku zvanou sulforafan, která v těle snižuje hladiny zánětlivých cytokinů. Pomocnou ruku nabízí i kuchyňská klasika, která nechybí v žádné spižírně.

Cibule s česnekem 

Po cibuli a česneku volá spousta receptů. A je to jen dobře, protože s těmito ochucovadly připravované pokrmy získávají zdravotní přidanou hodnotu navíc. Jejich obrovskou předností je vysoký podíl antioxidačních vitaminů A a C, stejně jako polyfenolů a protizánětlivých sirných sloučenin. Tak do hrnce klidně trochu přidejte!

Paprika nejen do guláše

Zánětu může srazit hřebínek i obyčejná paprika – a to bez ohledu na barvu. Je tedy úplně jedno, zda při vaření preferujete červenou, žlutou nebo zelenou, o dávku silného biologicky aktivního flavonoidu, kterým je kvercetin, budete mít postaráno. A ten je na záněty jako dělaný.

S listovou zeleninou zdraví vyhraje

Velkým nepřítelem zánětu je i listová zelenina, která má antioxidantů skutečně na rozdávání. V supermarketu proto ani špenát, rukolu a hlávkový salát nemíjejte bez povšimnutí. Čím častěji si na těchto potravinách smlsnete, tím dříve na zánět můžete vyzrát.

Zdroj: www.realsimple.com/anti-inflammatory-vegetables-8347069





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat