Prostreno.cz

Fazole mají výrazný anti-aging efekt

Řekněte rezolutní ne projevům stárnutí a k výživným krémům, které s oblibou používáte, dopřávejte tělu potřebné živiny – zevnitř. S takovými fazolemi to jde snadno. Ve skutečnosti patří k potravinám s anti-aging efektem, kterých se jen tak nebudete chtít vzdát!

Je to pravda odvěká, ne oblečení, ale stav pleti dělá člověka! A ten, aby nevypadl na svůj (vyšší) věk, potřebuje hodně pít, cvičit a dobře se stravovat. Věřte, nebo ne, ale skutečný elixír proti stárnutí spočívá v prostých kuchyňských ingrediencích a jednou z nich jsou fazole! Zkuste tuto superpotravinu začlenit do svého jídelníčku, budete stárnout naruby. Proč?

Fazole jsou bohaté na živiny

Fazole patří k vynikajícím zdrojům rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, které všechny hrají klíčovou roli při udržování celkového zdraví a krásy.

Fazole v sobě ukrývají antioxidanty

Jedním z nejviditelnějších indikátorů stárnutí je stav naší pleti. Fazole jsou bohaté na antioxidanty, včetně vitaminů C a E, jež pomáhají chránit pokožku před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály (1). Také nabízejí biotin, vitamin, který je pro péči o pokožku naprosto nezbytný. Všechny tyto živiny mohou přispět k mladistvé pleti a snížit výskyt jemných linek a vrásek. Ale kromě anti-aging efektu fazole umí i jiné věci.

Fazole pomáhají s řízením hmotnosti

Udržet si zdravou váhu je často problémem, jak stárneme, ale fazole mohou být v tomto úsilí cenným spojencem. Kombinace vlákniny a bílkovin podporuje pocit plnosti a redukuje celkový příjem kalorií, což je užitečné při řízení tělesné hmotnosti.

Fazole podporují kognitivní funkce

Aby toho nebylo málo, fazole, tolik oblíbená luštěnina, má pozitivní vliv na mozek, a to díky folátu, vitaminu B, jež je známý pro svou roli při posilování kognitivních funkcí (2). S jejich poklesem se přitom setkávají převážně osoby „staršího data“. Tak už na nic nečekejte, uvařte fazolovou polévku, krémovou fazolovou kaši či kovbojské fazole s mletým masem. Nejen že tím zbrzdíte stárnutí, ale zároveň uděláte službu i svému trávicímu zdraví.

Jak již bylo uvedeno, fazole jsou výjimečným zdrojem vlákniny, která kromě jiných benefitů pečuje o chod trávicího systému, takže ulevuje od zácpy a stará se o pravidelné vyměšování. Zkrátka kompletní péče od hlavy až k patě!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949983/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat