Prostreno.cz

Drsná nehygienická pravda o toaletním papíru

Pokaždé, když použijete toaletní papír, vám na ruce ulpí obrovské množství bakterií. Mnohem lepší očistnou metodu představuje bidet, který je navíc šetrný i k životnímu prostředí.

Toaletní papír je běžný hygienický produkt, který nechybí v žádné domácnosti. Ten vůbec první byl v 6. století vynalezen v Číně, ovšem tehdy šlo spíše o bavlnu v kombinaci s konopím. Masová výroba ve formě nám známějších rolí začala až v roce 1890, a to ve Spojených státech. Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik tohoto papíru může člověk za život spotřebovat? Vcelku zajímavá otázka s překvapivou odpovědí.

Jsou to kilometry!

Použité a vypotřebované množství se samozřejmě může lišit v závislosti na určitých faktorech, jako jsou třeba osobní návyky. Podle obecných odhadů však průměrná osoba spotřebuje přibližně 100 rolí ročně, což by při délce existence 80 let dělalo nějakých 8000 rolí. Vynásobte si to cenou jedné a dostanete pořádný balík peněz, který ve své podstatě spláchnete do záchodu. Nemluvě o tom, že tento způsob papírové očisty není hygienický ani trochu.

Lepší je bidet

Poukazuje na to jistá loňská studie, jejíž poznatky sdělují, že po použití toaletního papíru zůstane na rukou obrovské množství bakterií, které tam z fekálií jednoduše přeskočí. V tomto směru si mnohem lépe vede bidet, jenž vám zadní partie opláchne vodou, a vy do očistného procesu nemusíte vůbec zasahovat, tedy pomineme-li závěrečné osušení. Zmíněný bidet je dle závěrů této studie šetrnější i k životnímu prostředí, neboť se při jednom jeho spláchnutí „vyplýtvá“ jen 450 mililitrů vody, což je oproti 700 gramům dřeva potřebného k výrobě jedné role toaletního papíru mnohem lepší alternativa (2). Nechcete také udělat moudré ekologické, finanční a hygienické rozhodnutí? Pořízení bidetu se jeví jako správná volba.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35100172/, (2) www.nypost.com/2023/10/18/toilet-paper-or-bidet-experts-debate-on-bathroom-hygiene/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat