Pro duševní zdraví je dobré odejít do důchodu v 55 letech

Živit rostoucí počet důchodců je pro ekonomiku většiny zemí Evropy stále obtížnější. Proto politikové neustále zvyšují hranici odchodu do důchodu. V mnoha zemích včetně Česka čeká většinu dnešních třicátníků odchod na penzi v 65 letech.

Podle rozsáhlé psychologické studie to ale může být velmi nebezpečné pro mentální zdraví. Studie stockholmských expertů prokázala, že ideální pro mozek je odchod do důchodu v 55 letech. Pokud zaměstnání představuje vysokou zátěž a stres.

Ze studie čtrnácti tisíc francouzských důchodců vyplynulo, že ti, kteří šli do důchodu v 55 letech, byli na tom mentálně mnohem lépe než jedinci, kteří odešli na penzi až za touto věkovou hranicí.

Jenže na druhou stranu, předčasný odchod do důchodu prospívá jen tehdy, když člověk neupadne do naprosté nečinnosti. Ti důchodci, kteří na penzi přestanou téměř ze dne na den pracovat a být aktivní, jsou totiž mnohem více ohroženi infarktem, rakovinou a dalšími chorobami. Toho, kdo ale zůstane fyzicky aktivní, má bohaté společenské styky a trápí svůj mozek i v důchodu, se tato rizika netýkají. A pak je předčasný odchod do důchodu prospěšný.

„Pokud člověk zůstává do vysokého věku ve stresujícím povolání, má toto na jeho mentální i fyzické zdraví negativní dopad,“ tvrdí experti ze Stockholmské univerzity. V případě stresujícího povolání prospívá předčasný odchod do důchodu. Pro toho, koho ale zaměstnání baví a nestresuje, může být prospěšné pracovat do vyššího věku.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat