Chcete přestat kouřit? Pomůžeme vám!

Konec roku se kvapem blíží a s ním i budoucí novoroční předsevzetí. Bude stejné jako loni? Opět chcete přestat kouřit? Pomžeme vám, aby to tentokrát vyšlo. Přijďte do nákupního centra Letňany v Praze.

Není to jednoduché, to vědí všichni, kuřáci i nekuřáci. Člověk musí překonat hned dvě závislosti. Fyzickou a psychickou.

Jak vzniká závislost?

Závislost vzniká opravdu rychle. Nejdříve ta psychosociální, zvyknete si dát si cigaretu ke kávě, mít něco v ruce, hrát si s ní, řešit s ní krizové situace. Současně vzniká ta fyzická, tělo si zvyká na pravidelný přísun nikotinu. Ten je obsažen v tabáku a mechanismus návyku je stejný jako u tvrdých drog. Díky němu se v mozku vyplavuje dopamin, v tzv. centrech odměny. To vyvolá příjemný pocit. Jakmile jeho hladina klesne, tělo chce další dávku a člověk si opět zapálí cigaretu. Po několika měsících vzniká i fyzická závislost, kdy má tělo při nedostatku nikotinu abstinenční příznaky. Ty při odvykání trvají jen krátkou dobu.

Pokud jste se opravdu rozhodli přestat kouřit, připravte se na dlouhý a nelehký boj. Pomoct vám může informace, jak moc jste na „cigaretách“ závislí.

Přijďte si změřit svou závislost a poradit se s odborníkem jak na to, abyste tentokrát byli úspěšnější než v minulých letech. Přijďte ve dnech 10. - 12. prosince 2010 do nákupního centra Letňany. Ve stánku VZP vám ZDARMA provedou Fagerströmův test závislosti na nikotinu - kdy se změří oxid uhelnatý ve vydechovaném vzduchu, a stanoví se tak míra závislosti na tabáku. Více na www.densvzp.cz.

Nenechte se odradit

Že už kouříte mnoho let a přestat nepůjde? Ale kdepak, na to není nikdy pozdě. Smysl to má v každém věku. Pokud opravdu přestanete, motivací pro vás může být, že se tělo začíná pomalu regenerovat již v prvních hodinách, váš zdravotní stav se ale postupně zlepšuje týdny, měsíce a roky.

Stojí to za to

Život bez cigarety má mnoho výhod. Ta největší je samozřejmě zdraví, ale motivací pro vás by mohly být i finance, které ušetříte. Průměrný kuřák totiž měsíčně utratí od 1000 do 3000 korun.

Jak na to?

Stanovte si den, kdy přestanete. Vyhoďte vše, co s cigaretami souvisí, popelníky, zapalovače… Řekněte to všem známým, aby vás nejen podpořili, ale také nezvali na cigaretku. Ideální by bylo, kdyby se k vám někdo přidal. Podpora zvenčí výrazně usnadňuje odvykání. Vyhýbejte se situacím, kdy máte na cigaretu největší chuť. Najděte si náhradu, třeba začněte cvičit.

Více informací o akci Den v kontaktním centru VZP v OC Letňany najdete na www.densvzp.cz
 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat