Meningitida. Nebezpečí číhá tam, kde byste ho nečekali

Noční můra všech rodičů – meningitida. Nejnebezpečnější je pro malé děti a dospívající. Přitom stačí tak málo. Nechat své děti očkovat.

Co je meningitida?

Je to infekční onemocnění, při kterém dochází k zánětu mozkových blan. Onemocnění postihuje každoročně stovku dětí a dospívajících. Desetině z nich se stane osodové. Způsobuje ho bakterie Neisseria meningitidis, kterou má v nosohltanu zhruba 10 % běžné populace. Tito bacilonosiči, ač sami zdraví, jsou schopni nakazit ostatní. Bakterie se totiž šíří, podobně jako třeba chřipka, kapénkovou cestou.

Celkem se vyskytuje 5 meningokokových skupin, které tuto nemoc způsobují. Do České republiky dorazila po dlouhém očekávání ze stran odborníků, lékařů i široké veřejnosti první vakcína, která ochrání proti 4 séroskupinám invazního meningokokového onemocnění. Vakcínu s názvem Menveo vyrábí společnost Novartis.

Pohybujete se i vy ve větším kolektivu? Vězte, že následující místa, které mnozí navštěvují zcela pravidelně, patří mezi riziková. Právě zde je možnost nákazy meningokokem nejvyšší!

Školky, školy, učebny

Škola je v případě šíření meningokokových onemocnění také jedním z nejvíce rizikových míst. Uzavřené třídy s velkým počtem osob a špatně větrané místnosti, to vše nahrává šíření chorob kapénkovou cestou. A meningitida není výjimkou! Navíc není možné opomenout rizikové chování, kterého se žáci často dopouští - sdílení lahví na pití, stres, líbání a podobně…

Studentské koleje nebo komunity

Ať už v domácím prostředí nebo v cizině, pobyt na koleji nebo ve studentské komunitě je s ohledem na riziko šíření meningokokové bakterie velmi nebezpečný. Mladí spolubydlící jsou schopni půjčit si vzájemně zubní kartáček, pít z jedné sklenice nebo jíst jedním příborem.

Málo spánku, vystavení stresu, aktivní či pasivní kouření, to vše vede k oslabení obranných mechanismů našeho těla a sliznice, která potom lépe umožní průnik bakterie do krevního řečiště.

Mladiství a dospívající jsou navíc často vystaveni ještě dalšímu riziku – podceňování svého zdravotního stavu – prvotním projevům nemoci tak mnohdy nevěnují pozornost a pak již bývá pozdě.

Koncerty, festivaly, diskotéky

Ani tady se nevyhneme těsnému kontaktu s velkým množstvím lidí a potenciálními nosiči bakterie. Vydýchaný, často kouřem prosycený vzduch, hlasitý zpěv doprovázený prskáním, pití z jednoho kelímku nebo lahve, to vše jsou vysoce rizikové faktory, které mohou pomoci šíření nemoci.

Dopravní prostředky

Jezdíte často MHD? Trávíte hodně času na cestách vlakem, autobusem nebo letadlem? I tady na vás číhat bakterie meningokoka. Dopravní prostředek je ideálním prostředím pro šíření – uzavřený, často špatně větraný, přeplněný prostor a nosiči bakterie. V případě MHD navíc kontakt s jedinci, kteří jsou schopni kýchat svým spolucestujícím za krk…

Restaurace, hospoda

Ani pobyt v restauraci nebo hospodě není úplně bez rizika. Opět jsme v prostředí, které negativně ovlivňuje naši sliznici – vzduch se příliš nepohne a často je zakouřený. K popíjení s přáteli navíc často patří i další projevy rizikového chování – pití z jedné sklenice, jídlo z jednoho talíře, těsný kontakt s velkým množstvím lidí.

V současné době však existuje účinná ochrana proti tomuto onemocnění – očkování. Vakcína Menveo, které ochrání proti čtyřem séroskupinám – A, C, Y a W 135.

Více informací o onemocnění i možnostech očkování se dozvíte na stránce www.meningitis.cz

Nabízíme vám 5 rad, které byste rozhodně neměli podcenit!

1. Nechte své dítě očkovat! Přestože pravděpodobnost nákazy je relativně nízká, nikdy ji nemůžete vyloučit.

2. Před odjezdem do zahraničí zkonzultujte se svým lékařem, s jakými séroskupinami meningitidy se vaše dítě může setkat – zvláště v případě, pokud dítě jede do nového kolektivu (sportovní zájezdy, studijní pobyty, stáže, práce v zahraničí).

Přehled jednotlivých séroskupin ve světě můžete najít na www.meningitis.cz. Podle toho zvolte vhodnou vakcinaci.

3. V rámci prevence si nastudujte, jak rozpoznat některé z příznaků nemoci – například malé krvavé skvrny na kůži, které se objevují nejčastěji na břiše a nohách. Od běžné alergické vyrážky lze odlišit meningokokové skvrny tzv. skleničkovým testem – přiložením tenkostěnné skleničky na kůži. Pokud se v místě přitisknutí objeví výbled, jedná se o alergickou reakci. Pokud skvrny pod skleničkou zůstanou, jedná se pravděpodobně o krvácení do kůže způsobené meningokokovou infekcí.

4. Zajistěte, aby bylo vaše dítě (zejména jedná-li se o teenagera) vhodně informováno o možnosti prevence a rizicích. V mladistvých kolektivech je bohužel informovanost o této nemoci a její prevenci minimální, což může mít fatální následky. Malá přednáška za to stojí!

5. U meningokoků jde především o čas. Má-li vaše dítě vysoké horečky a nereaguje na podání antipyretik, urychleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Pro komplexní informovanost vám poslouží web www.meningitis.cz. Tady najdete důležité informace.

Doporučení Národní imunizační komise

V České republice probíhá očkování proti meningokokovým nákazám jako nepovinné, dobrovolné očkování. Národní imunizační komise na základě dat surveillance v ČR a dle postupů v ostatních zemích doporučuje u preadolescentů ve věku 11–14 roků provést přeočkování, které je podle nejnovějších doporučení nutné provést nejdéle za 7–10 let od aplikace první dávky konjugované vakcíny. Přeočkování je možné provést jednou dávkou meningokokové konjugované tetravakcíny A,C,Y,W135.
„Hlavním důvodem pro vakcinaci je rychlost, se kterou je onemocnění schopno zaútočit i na zcela zdravého jedince, a závažnost následků zapříčiněných pozdní léčbou. V důsledku toho umírá na invazní meningokokové onemocnění do 24 hodin každý desátý pacient,“ doplňuje prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., PhD., předseda České vakcinologické společnosti.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat