TEST žvýkaček: Které vydrží nejdéle?

Žvýkačky se staly běžným doplňkem našich kapes či kabelek. Naučili jsme se žvýkat po jídle, před schůzkou, někteří lidé dokonce sahají po žvýkačce ze stresu.

Otestovali jsme pro vás několik žvýkaček s příchutí spearmint, které najdete v obchodech.

Jak jsme testovali?

Všichni účastníci měli za úkol zhodnotit balení, vůni, chuť a výdrž žvýkaček. Poté jsme udělovali známky jako ve škole – od 1 do 5.

Kdo testoval?

Za redakci se testu zúčastnily redaktorky Zorka a Bára, z dobrovolníků jsme oslovili 27letou maminku na mateřské dovolené z Tábora Katku a 35letého zástupce pojišťovny z Mariánských Lázní Jirku.

Albert

(výrobce Ahold, 10 ks, 9,90 Kč)

Zorka:  Obal není nijak nápaditý, ale rozhodně neurazí. Žvýkačky nijak zvlášť nevoní, jsou takové inertní. Co se chuti týče, jsou poměrně nevýrazné, i když z nich člověk chvíli cítí mátu. Po pár minutách se však jakákoli chuť začne vytrácet. Výtku bych měla i ke konzistenci žvýkaček – jsou zpočátku dost tvrdé.
Známka: 2-

Katka: Balení je takové nevýrazné, ale aspoň není přeplácané. Přiznávám, že po přivonění jsem skoro nic necítila. Chuť mi přijde trochu umělá a žvýkačky nevydrží dlouho. Sice jsem moc neočekávala, ale i tak jsem byla celkem zklamaná.
Známka: 3-

Bára: Tyto žvýkačky jsou takové úsporné, a to po všech stránkách – v designu obalu, vůně, chutě i výdrže. Určitě se najde někdo, komu budou chutnat, ale já mezi ně patřit asi nebudu.
Známka: 4

Jirka: Obal je trochu nudný, žádné negativní ani pozitivní emoce ve mně nevyvolává. Chuť je sice dost nevýrazná a rozhodně nevydrží dlouho, na můj vkus jsou žvýkačky hodně sladké. Když si ale zvyknete, žádná katastrofa to není. Plusem je určitě i nízká cena.
Známka: 2

Orbit

(výrobce Wrigley, 10 ks, 10,90 Kč)

Zorka: Obal je výrazný, ale přitom nijak přeplácaný. Žvýkačky jemně voní po mátě a také po ní chutnají. Chuť navíc vydrží opravdu dlouho. V téhle cenové kategorii je to asi to nejlepší, co můžete dostat.
Známka: 1

Katka: Obal se mi líbí, zelená hezky upoutá. Žvýkačky příjemně voní a také dobře chutnají. Některým lidem by mohla vadit výrazná mátová chuť (ale pak by si neměli kupovat mátové žvýkačky). Vydrží poměrně dlouho.
Známka: 1-

Bára: Obal je originální a navazuje na tradiční obal orbitek. Když člověk přičichne, cítí mentol a mátu. Chuť je osvěžující a žvýkačku nemusíte kvůli ztrátě chuti po 10 minutách vyplivnout, udržuje si ji totiž poměrně dlouho.
Známka: 1

Jirka: Obal je povedený, což se dá říct vlastně o celých žvýkačkách – dobře a dlouho chutnají, člověk nemá pocit, že žvýká něco, co vyrobili v laboratoři. Já bych osobně ocenil ještě trochu pikantnější chuť, ale to je jen můj osobní pocit.
Známka: 1-

Mentos

(výrobce Perfeti, 10 ks,  cena 12,90 Kč)

Zorka: Nápadité řešení balení v podobě malé krabičky je jistě originální a celkem praktické – v kabelce ho nehledáte moc dlouho, žvýkačku navíc nedolujete ze staniolu, ale prostě si ji vysypete na ruku.  Žvýkačky voní jemným mentolovým aroma. Chuť mají výraznou a jsou příjemně měkké na žvýkání. S časem na chuti trochu ztrácejí, ale vydrží celkem dlouho.
Známka: 1-

Katka: Líbí se mi krabička, přijde mi to ekologičtější než tradiční balení žvýkaček, ale barvy jsou trochu nevýrazné a celkově mi přijde design malinko přeplácaný. S chutí i vůní jsem ale byla spokojená, vydrží dlouho.
Známka: 2-

Bára: Nápad s krabičkou je originální, jsme na ni zvyklí spíše u bonbonů. Žvýkačky hezky voní i chutnají, jsou dost výrazné.
Známka: 1

Jirka: Dávám přednost tradičnímu způsobu balení žvýkaček, protože krabička se mi prostě nevejde do kapsy, případně se hodně zdeformuje. Proti chuti ale nic nemám, je lehce pálivá, což mám rád, a hned tak nezmizí.
Známka: 2

Five

(výrobce Wrigley, 12 ks, 29,90 Kč)

Zorka: Balení na první pohled rozhodně zaujme. Kombinace černé a zelené skvěle ladí, tenká papírová krabička je praktická. Hned po sundání celofánového obalu ucítíte silnou vůni, která se okamžitě rozvine po celé místnosti (uznávám, že to by mohlo někomu vadit). Chuť je také intenzivní, žvýkačky jsou příjemně měkké, ale na můj vkus dost velké do pusy (můžete si však ukousnout jen půlku plátku). Bohužel mnohé může odradit vyšší cena.
Známka: 1-

Katka: Hodně povedený obal, velmi stylový. Chuť i vůně jsou skvělé, líbí se mi, jak je v ní spojena pálivost a sladkost.
Známka: 1

Bára: Design balení je trendy, osloví především mladší ročníky, a je praktický. Výrazná chuť i vůně připraví skvělý zážitek ze žvýkání. Jen si nejsem jistá, zda je cena adekvátní.
Známka: 1-

Jirka: Obal je rozhodně nápaditý, líbí se mi spojení černé s trochou zelené – rozhodně se nestydíte mít něco takového v práci na stole a do kapsy se pohodlně vejdou také. Žvýkačky voní hodně intenzivně, stejně tak i chutnají, klidně by mohly být méně sladké. Oceňuji pikantnost a velikost plátků. Cena je dost vysoká.
Známka: 1

Aquafresh

(výrobce GlaxoSmithKline, 12 ks, cena 19 Kč)

Zorka: Balení žvýkaček je poměrně velké, takže v kabelce není problém ho najít, zabalení žvýkaček po vzoru léků je na jednu stranu praktické a hygienické, na stranu druhou je vyndávání žvýkaček poněkud hlasité, třeba studentům na přednášce by to mohlo vadit. Voní i chutnají po zubní pastě, ostatně název na ni odkazuje. Žvýkačka se může zdát zpočátku trochu tužší, ale pak je příjemná. Je opravdu osvěžující, i když s výdrží chutě je to slabší.
Známka: 1-

Katka: Pro mě osobně jsou tyto žvýkačky docela překvapení, balení je originální a šikovné, jen možná zbytečně veliké. Chuť mají svěží a mentolovou, nevydrží sice tak dlouho, ale celkově jsem byla spokojená.
Známka: 1-

Bára: Obal mi přijde trochu nešikovný, žvýkačky nejsou tablety na bolení hlavy. Chuť i vůně jsou poměrně nevýrazné, ale příjemné. Čekala jsem, že vydrží déle.
Známka: 2

Jirka: Balení nápadité, ale opět s ním mám problém – do kapsy je prostě velké. Navíc obal je na přední straně celý v angličtině. Je vidět, že český trh pro výrobce není důležitý – škoda. Chuť mi vyhovuje, oceňuji, že není sladká, ale pěkně svěží. Výdrž je v pohodě.
Známka: 2-

Vítěz testu: Žvýkačky Five

Názor redakce: Žvýkačky Orbit a Five dopadly v testu stejně, ale nakonec jsme se hlasováním rozhodly pro vítěze v podobě žvýkaček Five. A proč? Protože si žádná z nás neuměla představit, že žvýkačky mohou být elegantní lifestylový doplněk do kabelky. Z černé krabičky bychom se nestyděly nabídnout i prezidentovi (nebo aspoň šéfovi:)

Závěr: žvýkačka Five od společnosti Wrigley nejen skvěle vypadá, ale také dobře a dlouho chutná.

Děkujeme odvážné čtenářce Katce a čtenáři Jirkovi, že se testu zúčastnili! A pokud se chcete i vy zapojit do našich redakčních testů, neváhejte nám napsat na redakce@bety.cz!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat