Bolesti při „našich dnech“. Jak je zmírnit?

Většina žen mívá pravidelně menstruační bolesti, které jsou někdy tak silné, že nás zcela paralyzují. Nemůžeme pracovat, ani se bavit, čekáme jen útrpně, kdy tento stav přejde.

Každý měsíc se děložní sliznice mění tak, aby se v ní mohlo v případě těhotenství uhnízdit oplodněné vajíčko. Pokud k oplodnění nedojde, sliznice se odloučí a vyjde ven v podobě menstruačního krvácení.

Některé ženy po tyto dny téměř nepociťují žádnou změnu, jiné minimálně první dva až tři dny menstruace trpí. Někdy nástup těchto bolestí začíná už před menstruací. Bolestivá menstruace (dysmenorrhoea) postihuje především dívky do 25 let, po prvním porodu obvykle mizí, ale bohužel někdy tento stav trvá až do klimakteria. Za svůj život se s ní podle statistik setkalo až 75 % žen.

Bolesti se projevují křečemi v podbřišku, které přicházejí ve vlnách a mohou být provázeny bolestmi v zádech nebo v dolních končetinách, nevolností, dokonce i zvracením a často i průjmy. Křeče jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů, vznikajících v děložní sliznici.

Jak bolesti zmírnit?

Co Valetol obsahuje

​Propyphenazonum 300 mg, Paracetamolum 150 mg, Coffeinum 50 mg v 1 tabletě. Perorální podání. Před použitím si přečtěte příbalovou informaci. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Výdej léčivého přípravku možný bez lékařského předpisu. ​

Bohužel si nemůžeme každý měsíc dopřát pár dní dovolenou, ulehnout a relaxovat. A tak přicházejí na řadu analgetika, která by měla odstranit bolesti nejpozději do 30 minut a absence bolesti by měla následovat ještě po dobu dalších několika hodin. Takovým přípravkem je volně prodejný lék VALETOL®, jehož složení přesně toto umožňuje. Vzhledem k jeho silnému účinku je ale vhodný až pro dívky starší 15 let; zpočátku v nižších dávkách.

Co dělat, když bolest neustoupí?

Podávání Valetolu můžeme kombinovat i s izometrickým cvičením, které preventivně působí na překrvování či nedokrvení děložní sliznice. Občas pomůže i teplý obklad na břicho a záda.

Pokud by lék tišící bolest nepomohl, může se jednat o signál nějaké nemoci, například o výskyt chlamydií, endometriózu, cystu, polyp, mimoděložní těhotenství, v nejhorším případě i karcinom dělohy. V takovém případě bude nutné neprodleně vyhledat odborného lékaře.

Pokud by lék tišící bolest nepomohl, může se jednat o signál nějaké nemoci, například o výskyt chlamydií, endometriózu, cystu, polyp, mimoděložní těhotenství, v nejhorším případě i karcinom dělohy. V takovém případě bude nutné neprodleně vyhledat odborného lékaře.

Autor: Eva Pavlatová







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat