Když začnou bolet zuby...

Zdravé zuby rozzáří náš úsměv a dodají nám i pocit sebejistoty. Co však dělat, když nás zaskočí jejich bolest?

Na povrchu zubu se nacházejí mikroorganismy, jejichž hromadění včetně zbytků potravy způsobuje tzv. zubní plak, který obsahuje kyselé látky poškozující sklovinu. Pokud proniknou do zubu, vznikne kaz. K jeho vzniku může také přispět zubní kámen. Jestliže zabráníte mineralizaci látek, ochráníte zdraví nejen svých zubů, ale také dásní. Ústní hygiena proto nezahrnuje pouze péči o zuby, ale také o dásně.

Kde se bere bolest zubu?

Pod sklovinou se ukrývá zubní dřeň, která zub vyživuje. V ní se nachází cévy a nervy. Jakmile se sklovina poškodí, dochází k akutní bolesti, která je jednou z nejhorších, jakou můžeme zažít. Pokud je po ruce zubní lékař, je řešení jasné. Jenomže „zákon schválnosti“ často způsobí, že nás bolest přepadne v momentě, kdy jsme na dovolené, nemůžeme opustit pracoviště nebo máme jiné závažné důvody k tomu, že musíme bolest nějak „ustát“.

Zastavení bolesti

Nejvhodnějšími léky na bolest jsou analgetika. Důležité je, jak rychle bolest zastaví. Nejúčinnější jsou ta, která ji zmírní do 30 minut s tím, že následně ještě působí několik dalších hodin. Takovým přípravkem je volně prodejný lék VALETOL®, jehož účinek nastupuje do 30 minut po podání a spolehlivě účinkuje několik hodin poté. Kromě propyfenazonu a paracetamolu obsahuje i kofein, který zesiluje protibolestivé účinky obou složek.

 Nepodceňujte prevenci

Zuby je nutné čistit dvakrát denně po dobu několika minut a minimálně až po 30 minutách od posledního jídla. Po něm totiž klesá hodnota pH v zubním plaku a ten demineralizuje sklovinu. Při čištění zubů po jídle bychom tedy odstraňovali i její tenkou vrstvu. Na mezizubní prostory používáme dentální niť nebo mezizubní kartáček. Pokud chcete mít zdravé a bílé zuby, vyhněte se nadměrnému požívání sladkostí a konzumaci nápojů, které tvoří tmavé usazeniny – káva, čaj, červené víno. Jezte potraviny bohaté na vápník (mléčné výrobky, ořechy, mák) a dvakrát v roce zajděte na prohlídku k zubnímu lékaři.

VALETOL®, tablety - registrovaný léčivý přípravek. Perorální podání. Propyphenazonum 300 mg, Paracetamolum 150 mg, Coffeinum 50 mg v 1 tabletě. Před použitím si přečtěte příbalovou informaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat