Jak se vypořádat se střevními obtížemi o dovolené

Při cestách o letní dovolené trpíme, často celá rodina, střevními potížemi spojenými s nadýmáním a průjmy. Samozřejmě se snažíme vyvarovat požívání podezřelých potravin i tekutin ze závadných zdrojů, ale přes to se tyto zdravotní potíže o naší dovolené obvykle přihodí.

Jednou z podmínek pro zajištění celkové rovnováhy organizmu je zdravý zažívací trakt. Funkce zažívacích orgánů nespočívá pouze v trávení a vstřebávání přijímané potravy, ale je i nástrojem nespecifické imunity. Je bariérou, kde klíčovou roli hraje bakteriální osídlení. Normální mikroflórou jsou bakterie v rovnováze. Pokud je tento ekosystém v rovnováze, bývá odolný. Když se rovnováha naruší, stane se člověk vnitřně zranitelným. V případě cestovních (dovolenkových) letních průjmů může jít z hlediska příčiny jak o nevhodné složení stravy, na které není schopen daný jedinec se okamžitě adaptovat, ale i o různá aditiva – přídatné látky v potravinách či přímo infekční agens – virové nebo bakteriální kontaminanty.

Průjem cestovatelů způsobují z mikrobů nejčastěji shigelly (15 %), rotaviry (10 %),   Escherichia coli (40 %) aj. Jde o obtíže trvající v průměru 3–4 dny, spojené s bolestmi břicha, svalů, nevolností a horečkou. Porucha zdraví může pak dál pokračovat zvýšenou únavností, změnou konzistence stolice a často i střídavými bolestmi v břiše s průjmem. Při řešení cestovních průjmů se osvědčilo použít pohotově speciální detoxikanty nové generace, které nenarušují přirozený střevní mikrobion. To znamená rovnováhu užitečných střevních mikrobů, důležitých pro vstřebávání a ochranu střeva, a trávení ve střevě. Enterosgel (polymetylsiloxan polyhydrát/hydrogel kyseliny metylkřemičité) má pórovitou, houbě podobně struktura, jejíž rozměry pórů dovolují vázat na jejím povrchu pouze sloučeniny s takovou molekulární hmotností, jako jsou exogenní toxiny a bakteriální endotoxiny. To je optimální právě pro použití v předcházení cestovních a letních průjmů, která mohou přicházet z více příčin.

Ochranný účinek na buněčný povrch sliznice střevního traktu napomáhá její funkční stabilizaci, dochází k optimalizaci tvorby ochranné bílkoviny, tzv. sekrečního imunoglobulinu A, a tímto mechanizmem k podpoře odolnosti – imunity – střevní sliznice. Úpravou krevní mikrocirkulace ve střevní stěně přípravek pomáhá snížit prostupnost gramnegativní mikroflóry a dalších toxických látek ze střevního traktu do krve a zároveň dochází ke zvýšení odvodu toxinů z potravy a toxických metabolitů z krve do střevního traktu. Tím se snižuje zatížení detoxikačních orgánů (zejména jater) a celého organizmu. Nevstřebává se do krve, není toxický, neproniká do tkání organizmu. Enterosgel  proto mohou užívat jak těhotné ženy, tak i děti. Je proto vhodné ho přibalit na letní dovolenou do cestovní lékárničky pro celou rodinu.

MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat