Leze na vás rýma? Zažeňte ji, dokud je čas

Pálí vás oči, bolí hlava, máte ucpaný nos, jste unavení… V zimě nic neobvyklého, prostě si vás zase jednou našla pořádná rýma. Jak ji zmírnit, abyste nestrávili příští dva týdny huhláním a neustálým posmrkáváním?

1. Nepodceňujte spánek

Během spánku si naše tělo nejen odpočine a načerpá síly, ale navíc ještě umožníme imunitnímu systému vytáhnout všechny zbraně proti virům či bakteriím. A tak si ho nedopírejte! Ona únava, kterou i při nachlazení pociťujete, má svůj prostý důvod. Tělo vám dává najevo, že si prostě potřebuje oddechnout. Tak ho poslechněte!

2. Hodně pijte

Chcete co nejdříve uvolnit nos? Pak tělu pomůžete, když mu budete dodávat hodně tekutin. Vhodná je samozřejmě voda nebo čaj (zelený, bylinkový apod.). Upíjejte pěkně postupně, po celý den (žádné nárazové pití), vypít byste tak měli okolo 3 litrů.

3. Pomozte si solí

Začalo vás k tomu všemu ještě škrábat v krku? Pak vyzkoušejte osvědčený recept našich maminek a babiček. Ve sklenici vlažné vody rozpusťte půl lžičky soli a několikrát denně kloktejte.

4. Parní lázeň

Možná si z dětství pamatujete, jak nás maminky nutily mít skloněnou hlavu nad hrncem, hlavu nám zakryly ručníky a my museli vdechovat páru. Málokterému dítěti se něco takového líbí. Ovšem jako dospělí tenhle recept pěkně zase oprašte. Máloco uvolní dutiny tak jako takováto „parní lázeň“. Do vody můžete navíc přihodit i pár bylinek nebo kápnout esenciální olej, který pomůže uvolnit ucpané dutiny. Například eukalyptus, mátu nebo zklidňující heřmánek.

5. Uvařte si vývar

Pěkně poctivý, kuřecí. A do něj dejte spoustu zeleniny i masa. Jednak získáte univerzální vzpruhu, doplníte tekutiny a ještě se vám uleví. Teorií, proč kuřecí vývar zabírá v případě nachlazení nebo virózy, je spousta. My můžeme být rádi, že to funguje.

6. Nastelte polštáře

Ucpaný nos a k tomu vás v krku lechtá kašel? Pak si na noc podložte hlavu větším množstvím polštářů – abyste měli horní polovinu těla o dost výše než dolní. Kašel vás nebude tolik trápit a připravovat vás o drahocenný spánek.

7. Bylinky a vitaminy

Když už jste jednou nemocní, náloží pilulek s vitaminem C a dalšími už rýmu nezastavíte. Ale pravdou je, že vám vitaminová vzpruha může pomoci rychleji se uzdravit a zmírnit projevy onemocnění. A tak si dopřávejte hodně ovoce a zeleniny. Skvělý je při nachlazení i zázvorový čaj s medem – zahřeje, pomůže uvolnit dutiny a nastartuje imunitní systém







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat