Léčení vodou. Proč nám koupele dělají tak dobře

Špatný den? Není mnoho věcí, které by člověka uvolnily tak jako vana plná horké vody. Víte ale, že i pouhé ponoření se do lázně má léčivé účinky nejen na psychiku?

Porušení krevního oběhu, ženské potíže, bolesti, křeče, revmatické bolesti, chronické onemocnění kloubů, horečnatá onemocnění, záněty plic, otužování, podpora imunity a tak dále. Léčivá moc vody je známá již od nejstarších dob.

Kdysi a teď

Řekové a Římané dovedli ocenit její význam a užívali ji v nejširším slova smyslu. Ve středověku, kdy toto odvětví vědění zaznamenalo velký kulturní ústup, voda coby lék ztratila na významu, ale později se k ní lidé velice rádi vrátili. Za průkopníky léčení vodou byli označeni dva němečtí lékaři, Hoffmann a Hahn, kteří s velikou horlivostí propagovali tento živel jako prostředek ke zmínění či vymizení mnoha zdravotních neduhů. Je však nutné zmínit i jiného, velmi zasloužilého člověka.

Jen nechat stékat a nic neřešit

Vincenc Priessnitz, zakladatel přírodního léčitelství rakouského původu a německé národnosti žijící na Gräfenberku u Frývaldova ve slezské části Jeseníků, který byl u svých přívrženců znám jako zakladatel vodoléčby, se stal otcem prvního ústavu pro vodoléčbu a má na rozvoji této metody nemalé zásluhy. A jak že to je s těmi léčivými účinky?

Způsoby vodoléčby jsou různé. Dá se mluvit o zábalech, ovinech, lázních, sprchách, polévání i otěrech (opleskávání). Teď v zimním období leckdo ocení již zmíněné lázně. Platí, že čím menší je rozdíl mezi teplotou tělesnou a teplotou vody, tím menší je dráždivý účinek lázně na organismus nebo - přesněji řečeno - na kůži. Nejmocnější dráždění způsobuje studená voda, jejíž působení na kůži se objevuje velmi brzy v podobě začervenání. Ale o té až v létě.

Chvilka pro sebe

Nejen teď se nejčastěji používají teplé lázně, a to sice průměrně o teplotě 28-35 stupňů Celsia. Vyšší nebo nižší stupeň teploty už je na zvážení, neboť na organismus může působit škodlivě. Kupříkladu velmi horká voda snadno vyvolává záchvaty, mdloby, bušení srdce, čímž se logicky nehodí pro osoby trpící srdečními vadami. Ale jinak se není čeho bát.

Pokud jste měli těžký den, nemusíte stres, únavu nebo vypětí řešit dlouhým poležením si ve vaně. Mezi způsoby, jak si „orazit“, patří i nožní, chodidlová, prostě částečná, poloviční lázeň. Zvláštní význam pak mají lázně sedací, které utišují bolesti a křeče.

Podpora účinku s bylinkami

V každém případě, pokud máte už dost všeho toho před- či povánočního šílenství, vsaďte na vodoléčbu ve vlastní koupelně. Stačí zalít přibližně hrst bylinek vroucí vodou a nechat deset až patnáct minut vyluhovat. Poté roztok přeceďte a nalijete do lázně. Které druhy se hodí pro stres či zbavení se tlaku?

Levandule, mateřídouška nebo heřmánek. Proti počínající depresi použijte pomeranč či rozmarýnu lékařskou, proti duševní únavě se doporučují listy eukalyptu a máty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat