Střídmé popíjení vína pomáhá jako prevence obezity

Milovníci vína a zvláště toho červeného zajásají. Tedy pokud jsou ženského pohlaví. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž konzumentky vína, které si k večeři dopřávají skleničku tohoto nápoje, lépe odolávají obezitě a udržují si normální postavu během života. A důkazy prý jsou to velmi přesvědčivé.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Resveratrol ze skupiny fenolů funguje v těle jako silný antioxidant a brání vzniku zánětů v tkáních. Ví se přitom, že v tukové tkáni vzniká zánětů více a že tyto záněty podporují růst a množení tukových buněk.

Záludný alkohol

Popíjení vína však může mít blahodárné účinky na zdraví, jen pokud je střídmé. Je totiž plné energie ukryté v etanolu a sacharidech. A pokud člověk překročí míru dvou decilitrů vína denně, zhoubné účinky alkoholu a nadměrného příjmu energie v cukrech převáží blahodárné účinky nápoje.

Dvě deci révového moku z modrých hroznů denně prospívají srdci, cévám a díky vysokému obsahu antioxidantů jsou i prevencí rakoviny. Ovšem britští onkologové přišli se zjištěním, že výhodnější je pít nízkoalkoholické druhy červených vín. Jsou v prevenci rakoviny účinnější.

Malé množství vína totiž obsahuje tolik alkoholu, že ještě nemá zhoubný vliv na tělo. Ale vyšší dávky etanolu způsobují v těle různá poškození a mohou riziko rakoviny zvyšovat. Kdo vsadí tedy na nízkoalkoholické typy vín, udělá jen líp.

Prospěšnější pro zdraví jsou vína s obsahem alkoholu kolem 10 procent než ta, která v sobě mají etanolu 14 procent. Lidé, kteří sáhnou po nízkoalkoholickém vinném moku, sníží riziko rakoviny o 7 procent. Další možností je pak konzumovat víno nealkoholické, jehož obliba v poslední době stoupá.

Může se zdát, že takové snížení rizika je poměrně malé, ale na riziko rakoviny v populaci v globálním měřítku to může mít docela radikální vliv,“ uvedla pro BBC doktorka Rachel Thompsonová ze Světového fondu pro výzkum rakoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat