Střídmé popíjení vína pomáhá jako prevence obezity

Milovníci vína a zvláště toho červeného zajásají. Tedy pokud jsou ženského pohlaví. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž konzumentky vína, které si k večeři dopřávají skleničku tohoto nápoje, lépe odolávají obezitě a udržují si normální postavu během života. A důkazy prý jsou to velmi přesvědčivé.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Resveratrol ze skupiny fenolů funguje v těle jako silný antioxidant a brání vzniku zánětů v tkáních. Ví se přitom, že v tukové tkáni vzniká zánětů více a že tyto záněty podporují růst a množení tukových buněk.

Záludný alkohol

Popíjení vína však může mít blahodárné účinky na zdraví, jen pokud je střídmé. Je totiž plné energie ukryté v etanolu a sacharidech. A pokud člověk překročí míru dvou decilitrů vína denně, zhoubné účinky alkoholu a nadměrného příjmu energie v cukrech převáží blahodárné účinky nápoje.

Dvě deci révového moku z modrých hroznů denně prospívají srdci, cévám a díky vysokému obsahu antioxidantů jsou i prevencí rakoviny. Ovšem britští onkologové přišli se zjištěním, že výhodnější je pít nízkoalkoholické druhy červených vín. Jsou v prevenci rakoviny účinnější.

Malé množství vína totiž obsahuje tolik alkoholu, že ještě nemá zhoubný vliv na tělo. Ale vyšší dávky etanolu způsobují v těle různá poškození a mohou riziko rakoviny zvyšovat. Kdo vsadí tedy na nízkoalkoholické typy vín, udělá jen líp.

Prospěšnější pro zdraví jsou vína s obsahem alkoholu kolem 10 procent než ta, která v sobě mají etanolu 14 procent. Lidé, kteří sáhnou po nízkoalkoholickém vinném moku, sníží riziko rakoviny o 7 procent. Další možností je pak konzumovat víno nealkoholické, jehož obliba v poslední době stoupá.

Může se zdát, že takové snížení rizika je poměrně malé, ale na riziko rakoviny v populaci v globálním měřítku to může mít docela radikální vliv,“ uvedla pro BBC doktorka Rachel Thompsonová ze Světového fondu pro výzkum rakoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, týden 51 roku 2025 přináší nové energie a možnosti, jak posunout své plány vpřed. V práci se můžete setkat s příležitostmi, které vám umožní ukázat vaše schopnosti a ambice. Buďte připraveni chopit se iniciativy, protože vaše rozhodno... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat