Pití v hospůdce s přáteli nám prospívá. Musíme ale dodržet správnou míru

Jen tak si zajít s přáteli na skleničku či na dvě? Dobrý nápad! Popíjení v hospůdkách lidem prospívá, potvrzují vědci. Jak na to přišli a co vám to vlastně dává? Z téhle informace budete mít radost!

Oxfordská universita zjistila, že lidé, kteří střídmě konzumují alkohol v přítomnosti svých blízkých, jsou se svým životem více spokojení a mají větší síť přátel. Možná tohle jen pravý důvod, proč se v lednu či únoru vymluvit svému zaměstnavateli a odejít z práce o něco dřív. Sklenička vína nebo jedno pivo vám jedině prospěje. Proč zrovna tohle množství?

Šťastnější, vyrovnanější, klidnější

Podle zmíněné univerzity, jejíž poznatky byly uveřejněny v odborném časopise Adaptive Human Behavior and Psychology, jeden či dva nápoje, které jsou považovány za optimální míru, mohou zlepšit vaše celkové pochody.

Navíc se ze tří samostatných studií ukázalo, že pokud lidé zkombinují alkohol, místní hospodu a skupinu svých přátel, vede to k celkové spokojenosti se životem, duševnímu zdraví a společenským zážitkům. Výzkumníci zároveň poukazují na to, že když budete dodržovat pravidelné „hospůdkovské seance“, stanete se populárnějšími.

Místo, kam patříte

„Tato studie ukázala, že navštěvování místních restauračních zařízení může přímo ovlivnit váš sociální rozměr a pomůže vám začlenit se do sítě lidí, kteří jsou spojeni s místní komunitou. A to logicky ovlivní to, jak se cítíte být spokojení ve svém životě,“ nechal se slyšet Robin Dunbar, profesor z Oxfordské university. Ovšem pořád platí, že všeho s mírou.

„Opice“ si nechte na jindy

Nebezpečná zdravotní rizika nadměrného pití jsou dobře známá, ale vědci nyní věří, že mírná konzumace alkoholu může být důležitým faktorem pomáhajícím rozvíjet přátelské vztahy tím, že odjistí endorfiny, které zvyšují štěstí a kompatibilitu.

„Zatímco hospody tradičně přejímají roli místa pro komunitní společenský život, zdá se, že sociální vazby a systém spouštění endorfinů podporuje právě zmíněný alkohol,“ ještě dodal Dunbar s tím, že pro navazování sociálních kontaktů je skvělý i tanec, zpět nebo vyprávění.

Tak co, přesvědčí vás to, abyste pravidelně navštěvovali nějako nedalekou „nalejvárnu“?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat