Komentáře k článku

kamila76 10.02.2020

abych se nespálila

Pitt 08.02.2020

Mám rád pálivé, ale s mírou. :-) Loni jsem pěstoval ve skleníku 16 druhů pálivých papriček a příjemně mě překvapila chiili paprička Bílá fantazie (Capsicum baccatum) pocházející z Kanárských ostrovů. Velmi úrodná, má šťavnaté plody s nádechem sladce ovocné chuti. Pálivost je mírná, pohybuje se okolo 1000 jednotek SHU. Lze ji použít k přímé konzumaci - je výborná jako příloha k jídlu, dále pak do předkrmů a salátů. Vynikající je zavařená jako okurky. Papriky se konzumují průběžně, proto při protrhávání dochází k tvorbě nových plodů.

PetrG Pitt 12.02.2020

Naše rodina je odjakživa celá "pálivá". Paprička s hodnotou 100 jednotek pálivosti se v naší rodině řadí k paprikám sladkým. Čímž neříkám nic pro ani proti ! Vnoučata ještě nekonzumují moc pálivé a tak se hodí i tyto, nemluvě, že do nějakého salátu se nehodí nakrájet feferonky s miliony jednotek pálivosti - což třebas Carolina reaper je. Uvedu "veselou historku" z doby, kdy jsem tyto vskutku ďábelské papričky zpracovával - ono to samo o sobě je nebezpečné dobrodružství ! Na čištění a krájení Carolina reaper jsem si navlékl pracně dvoje ty gumové rukavice, co vypadají jak chirurgické. V první moment to trochu pálilo na prstech a pak už nic. Při krájení a kladení na sušičku jsem se dávivě dusil a slzel přesto, že jsem tuto činnost konal na terase na průvanu. Po nějakém čase se ozval soused, který má terasu u domu asi 50 metrů vedle a který měl smůlu, že zrovna tím směrem vanul vítr. Volal mi, zda to taky cítím, že jej pálí oči a dusí se. A tedy zda nedošlo k nějaké havárii a úniku škodlivin. Pozval jsem jej na drink, ať se jde zblízka podívat na tu havárii. Vzal si potom pár těch papriček, že má známého, co rád ostré. Já jsem si pracně a hlavně vele-opatrně sundal (a hned vyhodil) ty dvojité rukavice a podivoval se tomu, že nemám jaksi v prstech cit ani hmat !! V těch rukavicích jsem to přikládal na vrub znecitlivění dvojitou vrstvou gumy. Krutá byla pravda ! Já až za cca 3 dny teprve začínal pociťovat, že ty prsty jsou moje vlastní, do té doby mi připadaly jako povedené protézy. Kapsaicinu z těch feferonek trvalo jen asi 3 vteřiny, než i přes dvě vrstvy rukavic zmrtvěl všechny prsty. Tuto elektrickou sušičku od té doby užíván již jen na sušení feferonek, na nic jiného se nehodí !

konatovka 08.02.2020

Kapsaicin je pro mě důležitý a kupuji si proto mleté chilli německé výroby.:-O

PetrG 08.02.2020

Sám jsem si vypěstoval papričky "Carolina reaper". Na mé zahrádce vše vyroste pálivější, než originál - i maliny jsou jakési pálivé... Ty papričky "Carolina reaper" mají mít 2,5 milionů jednotek pálivosti, jsou to zaregistrované nejpálivější papričky na světě. U mne se jim ve skleníku velmi dařilo - sklidil jsem snad 20 kilo po-svraskalých "příšerek". Udělal jsem z nich z části protlak, zčásti jsem je zavařil na sladko-kyselo - což vzhledem k pálivosti je celkem jedno, kolik cukru či octa tam je. Nu a mám nasušeno asi tak 10 litrů (mám to nacpané v 4 litrových dobře uzavíratelných flaškách) - klidně se podělím ! Když dáte jednu tu sušenou papričku do 50 litrového kotle s gulášem, můžete ten guláš hnedle vylít ! Stane se totiž prakticky pro 99,9% běžně tolerantních lidí naprosto nejedlý ! Budu asi hodně zdravý...

PetrG PetrG 08.02.2020

Musím ještě doplnit mini-historku o "Carolina reaper". Jeden známy - napolo Slovák, napolo Maďar kdesi z východnu Slovenska od Michalovců mi tvrdil, že neexistuje feferonka, kterou by v klidu nesnědl. Nu, byl u mě a ?? Nesnědl !! Tak tak jsme mu zachránil holý život !! Jeho první slova, když se vzpamatoval, tak ty jsou naprosto nepublikovatelná0. Volně přeloženo do slušné češtiny s vypípáním bylo obsahem asi toto: "Do pr…, co to k...a je ??"

aster PetrG 08.02.2020

Jo, tyhle sázky můžou být nebezpečné - já mám pálivé ráda od dětství, ale extrémy nemusím. Před lety jsem se "spálila" o maďarské cseresznye - kouzelné papričky, které vypadaly skoro jako třešně - do té chvíle, než jsem jednu strčila do úst - chvíli se nedělo nic, ale ten tanec potom - oči vyvalené jak sumec, kdepak nadávat - já nemohla chytit dech a nepomohlo nic - mléko, smetana, máslo, špek - selhalo všechno. Když už jsem myslela, že se zblázním, začalo to ustupovat. *4*

Pavel N PetrG 15.02.2020

Ahoj, fakt se podelis? Jestli jooo, tak se ozvi na nohynek@gmail.com. diky P.

alena 07.02.2020

miluju pálivé

Siraellen 07.02.2020

pálivé nemám ráda

Siraellen 07.02.2020

pálivé nemám ráda

ovace 07.02.2020

pálívé není nic pro mě

ovace 07.02.2020

pálívé není nic pro mě

helus 06.02.2020

Pálivé věci nemohu jíst.Mám z nich problémy.

Martin vod Braníka 06.02.2020

Pálivé mam rád,mužu i škrpíky zapít pivem.Kamarádi říkaji,nejseš normální,mě to prostě nevadí.

nea 06.02.2020

To bychom byli všichni dlouhověcí. A prozraďte nám ještě kolik ho musíme denně sníst abychom se podle vás dožili 120 let?

Pitt 06.02.2020

Já to tvrdím už 120 let... :-)

Janík 06.02.2020

Mám moc ráda, doufám, že vědci časem nezjistí, že chilli škodí zdraví. Tak to bylo s máslem, sádlem, vejci a teď i s kávou. Hezký den.

tnt Janík 14.02.2020

to určitě zjistí, musí přece vykazovat nějakou práci,...

tnt tnt 14.02.2020

chce to ale jen pak nezoufat, vydržet a počkat si na další výzkum,..

segy89 06.02.2020

No ja jim pravidelne paliva jidla protoze chilly mam fakt rad, toz to jsem zvedav, kdy zdechnu xD

Jiři 06.02.2020

Nejlepśi lek na vśechny neduhy.

glady 06.02.2020

mám ráda chilli

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat