Křídla lásky nepodceňujte. Tuk na bocích je tichým zabijákem

Křídla lásky jsou tukové zásoby ukládající se na horním okraji pánve v oblasti pasu. Většinou souvisí s nadbytkem tuků v oblasti břicha a jsou jedním z varovných signálů, že člověk nežije zdravě. I když je na zbytku těla poměrně štíhlý, tyto tuky v oblasti pasu působí zhoubně na metabolismus a zdraví srdce a cév. Do deseti let od nárůstu křídel lásky se zvýší riziko onemocnění srdce téměř o pětinu.

Choroby srdce a cév jsou přitom nejčastějším zabijákem dneška. Tuk z křídel lásky se podle vědců z Florida Atlantic University šíří do jater a svaloviny a zvyšuje riziko inzulínové rezistence a dalších metabolických poruch se závažnými důsledky na zdraví.

„Hlavním faktorem podporujícím nástup metabolického syndromu je nadváha či obezita. Obezita je v dnešním světě příčinou předčasného úmrtí závažnější než kouření,“ tvrdí doktor Charles Hennekens z Floridy.

Křídla lásky má dnes na Západě většina z dospělé populace. A všichni tito lidé jsou vážně ohroženi chorobami srdce a cév.

Ukrytý tuk

Ovšem i osoby, na nichž ona křídla lásky nenajdete, mohou být závažnými onemocněními ohroženy, i když tuk v podkoží na břiše nemají. Fenomén vysvětluje rozsáhlá studie vědců z Harvardovy univerzity, podle nichž nemusí záležet na tuku v podkoží. Nebezpečný je hlavně řídký tuk v dutině břišní.

Z šestiletého sledování několika tisíc osob vyplynulo, že jedinci zvyšující objem tuku ve svém těle častěji onemocněli chorobami srdce a cév a diabetem. Ovšem když se do analýzy zahrnulo měření obvodu pasu, hustota tuku v tělesných zásobách a lokalizace tohoto tuku, došlo k výrazné změně míry rizika.

Z analýzy vyplývá, že jedinci mající hodně podkožního tuku a málo břišního jsou na tom mnohdy lépe než ti, kteří mají málo podkožního tuku, ale hodně břišního. A také jedinci, kteří mají tuk nižší hustoty ve svých zásobárnách, jsou na tom hůře než jedinci mající tuk vyšší hustoty.

„Velmi zajímavé je to, že jsme dokázali, že zvyšování množství břišního tuku a tuk nižší hustoty souvisí s horšími faktory pro zdraví srdce, i když se započte to, jak moc člověk přibral. To zatím nikdo netušil,“ tvrdí docentka Caroline Foxová z Harvardovy univerzity.

Takže jedinec, který přibere málo, ale přibere hlavně v dutině břišní a ukládá se mu tam tuk nízké hustoty, na tom může být hůř, než jedinec, který přibere více, ale má viditelný tuk v podkoží a ten má vyšší hustotu.

„Vyšší zásoby tuku v podkoží mohou být vlastně ochranné, protože slouží tělu jako metabolická výlevka pro ukládání nadbytečných tukových částic,“ míní docentka Foxová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat