Záliby, které vás naučí kreativně odpočívat

Chcete vyzrát na svou děravou paměť? Kreslete obrazy. Máte splín či depresi? Zasaďte na zahrádce pár nových sazenic a vytrhejte plevel. Na každý neduh se najde účinný relax!

Ponoření se do nějaké činnosti, ať už fyzické nebo kreativní, vám pomůže odpoutat se od každodenního stresu. Neříkejte, že přesně tohle nepotřebujete jako sůl! Hobby jsou navíc zdraví prospěšná a podporují růst nových mozkových buněk. Jaká činnost vám udělá opravdu dobře?

Psaní, pohoda s papírem a tužkou

Že psaní deníčku jste pověsili na hřebík už základní škole? Proč to nezkusit i v dospělosti – nebo alespoň něco na ten způsob. Zaznamenávat si podstatné události a zážitky má podle psychologů téměř terapeutický vliv. Utřídíte si tak myšlenky a cíle, lépe se vyrovnáte se svými chybami a nahlédnete do svého nitra. A ještě si procvičíte slovní zásobu i vyjadřování!

Vaření, chopte se zástěry

Pokud namítáte, že v kulinářství máte pořádné mezery, a proto je lepší nepouštět se do větších akcí, ještě zadržte. Nikdo přece neříká, že musíte vyrobit večeři o pěti chodech! Zkuste jednoduché jídlo s pár ingrediencemi. Vaření zaměstnává ruce, ale samozřejmě také hlavu. Při přemýšlení o receptech a přípravě dochází k výstavbě nových mozkových spojů – což velice prospívá paměti.

Tanec, krok sum krok

Taneční sál na kurzu, baletní studio, obývák u vás doma? Je úplně jedno, kde to roztočíte. Poslech hudby a s tím spojený pohyb podle některých studií přispívá ke snižování rizika demence. Navíc se při tom krásně hubne a křivky se zpevňují samy. Tomu říkáme efektivní příprava na léto a pořádný krok k zachování duševního zdraví.

Zahradničení, holínky do akce

Práce na zahrádce patří k oblíbeným ženským činnostem. A dobře že tak, má obrovský seznam přínosů, jak fyzických, tak psychických. Sázení květin, vytrhávání plevele i pěstování zeleniny je perfektní protilátkou dne stráveného u počítače. Lékaři jsou toho názoru, že „hrabat se v hlíně“ je skvělým lékem proti depresi.

Malování, štětce připravit

Už jste někdy zkusili namalovat obraz? Co na tom, že to neumíte! Nakupte zásobu akvarelů, olejových barev, plátno a štětce a nechte se unášet fantazií. Třeba budete sami překvapení svou uměleckou zdatností. I nenáročná malba rozvíjí kreativitu, zlepšuje motorické dovednosti, posiluje paměť a snižuje stres. Tak na co ještě čekáte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat