Darujte krevní plazmu – zachraňte život

Mnozí z vás se jistě někdy zamysleli nad tím, k čemu se krevní plazma využívá a komu slouží. Jde doslova o životodárnou tekutinu, která se v podobě léků používá při těžkých operacích. Léky vyrobené z krevní plazmy využívají také pacienti se zvýšenou krvácivostí či závažnými poruchami imunity způsobenými infekčními nemocemi. Darováním krevní plazmy tak můžete zachránit konkrétnímu člověku zdraví či život. A takový pocit za několik desítek minut strávených v dárcovském centru za to jistě stojí!

Co je krevní plazma

Krevní plazma tvoří spolu s červenými a bílými krvinkami a krevními destičkami základní složku krve. Je to tekutina nažloutlé barvy tvořena převážně vodou (91 %) a dále pak bílkovinami a minerály. Objem plazmy tvoří u dospělého člověka v průměru cca 3 litry, tj. asi 5 % jeho celkové váhy. Její hlavní funkcí v lidském těle je transport – jedná se totiž o přenašeč cukrů, tuků, hormonů, metabolických produktů a také krvinek a kyslíku. Způsob, kterým se odebírá krevní plazma, se nazývá plazmaferéza.

Plazma se používá k výrobě životně důležitých léčiv, která slouží pacientům při léčbě vzácných vrozených onemocnění, závažných poruchách imunity, ale také při lékařských zákrocích, jakými jsou léčby rozsáhlých popálenin, kardiochirurgické, plastické či ortopedické operace, nebo při prevenci infekčních onemocnění (tetanus, vzteklina či hepatitis). Léků nazývaných imunoglobuliny je ve všech jejich formách použito v České republice až 280 kg, což představuje téměř 90 000 odběrů. Dárci plazmy jsou tudíž velmi ceněni – krevní plazma se totiž nedá vyrobit synteticky.

Kdo se může stát dárcem

Dárce plazmy musí splňovat přesně určená zdravotní a sociální kritéria, která jsou stanovena normami české legislativy a také normami Evropské unie. 

Vhodným dárcem plazmy je zdravý dospělý člověk ve věku 18–60 let, jehož váha se pohybuje v rozmezí 50–150 kg, má platný doklad totožnosti i kartu pojištěnce a který vyplní registrační dotazník v dárcovském centru.

Zájemce o darování nejdříve projde registrací, během které absolvuje nezbytná vyšetření. Ta určí, zda je vhodným dárcem, či nikoli. Vyplní krátký dotazník, a pokud jsou výsledky vyšetření v pořádku, může se hned objednat k odběru.

Dárce plazmy by si měl vyhradit dostatek času a být na odběr připravený – tj. před samotným odběrem by měl být zcela zdráv, měl by být odpočatý a den předem by měl zvýšit přísun tekutin na 2,5–3 litry (voda, minerálky, džus, čaj).

Jaké výhody dárce čekají?

Dárcovská centra Chodov a Černý most nabízí dárcům následující benefity:

  • Neustálá kontrola zdraví dárce – dárce se podrobuje přísným laboratorním testům, které musí vyloučit přítomnost jakýchkoli virů v krvi – např. žloutenky typu B, C a viru HIV.
  • Finanční odměna – v Dárcovském centru Chodov či Černý Most obdržíte za jeden odběr odměnu až 550 Kč. Tato odměna slouží dárci jako náhrada za ušlý čas a za dopravu.
  • Malé občerstvení během a po odběru – jde většinou o chlazený nápoj při odběru a po něm pak o kávu, čaj či malou sladkost.
  • Časopisy, televize, wifi signál – během odběru, který trvá cca 45 minut, se jistě nudit nebudete, naše centra nabízí široký výběr časopisů, možnost sledování televize či pokrytí wifi signálem pro surfování na internetu.
  • Parkování zdarma – Dárcovská centra Chodov a Černý Most nabízí parkování zdarma.
  • Vstřícná otevírací doba – ve všední den otevírací doba začíná již v 7:00 a je otevřeno až do 19:00. O víkendu pak můžete jít darovat v sobotu od 8:00 do 13:30.
  • Ochotný a vstřícný personál – vyškolený personál, který je vždy ochoten vám s čímkoli pomoci.
  • Bonusové programy a soutěže – pravidelné dárce, kteří darují plazmu opakovaně, čeká další řada výhod v podobě bonusových programů či soutěží.

Pokud se k dárcovství plazmy rozhodnete, tou největší odměnou vám bude pocit, že jste pomohli zachránit něčí život či zdraví. A to za vašich 45 minut jistě stojí, nemyslíte?





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat