Komentáře k článku

Emílie L. 04.09.2017

Strava lovců/sběračů sice bude nejspíš zdravější, než strava běžného civilizovaného západního člověka (ale i toho civilizovaného východního, jak někdo chytře poznamenal dole v komentářích), ale stav střev je přeci multifaktoriální záležitost a přeci nelze zohlednit pouze jediný aspekt, kterým je sezónnost ovoce a zeleniny... Co třeba vakcinace, používání antibiotik, příjem enzymaticky bohatých potravin, potravinová kvalita "ultra-bio", žádná expozice chemikálií příznačných pro modernizovaný svět, absence posedlosti hygienou, přirozená (až krutá, já vím) selekce silnějších jedinců atp. Je však jisté, že tito lidé ve stravě nemají rostlinné oleje, margaríny, pasterizované a homogenizované mléko, bílou mouku, pufované a extrudované cereálie, cukr, nápoje s vysokým obsahem alkoholu, maso a tuk zvířat krmených nepřirozenou potravou (často GMO sója a kukuřice), jedlou jodizovanou sůl, vitamínové a minerální doplňky, proteinové prášky a tak dále... Skutečně rozdíl vězí pouze v jednom aspektu? Více zde: http://emilie-lvovska.webnode.cz/l/holisticky-pristup-ke-stravovani/

kattkaa 03.09.2017

:-O

Hanyna 02.09.2017

Věřím tomu.

konatovka 02.09.2017

*1*Zeleninu kupuji celý rok a to jak čerstvou, tak i kvalitní mraženou. V létě mám možnost na tržišti koupit si výpěstky od zahrádkáře. :-O

Coffeboy 02.09.2017

"Západní strava skladbu mikroflóry tlustého střeva ale decimuje...." Mně by zajímalo co je to ta západní strava. Jakože je nějaká východní strava, která skladbu nedecimuje ? ;-)

Daniela 02.09.2017

Hadza, kmen v Tanzanii. No to by mně zajímalo, co tam mají sezonní. Jediné je, že v obdbí dešťů jedí maso. Wikipedia: Muži z Hadze obvykle krmí jednotlivě a během dne se většinou živí při hromadění, a také přinesou domů nějaký med, ovoce nebo divokou zvěř, pokud jsou k dispozici. Ženy si pěstují ve větších společnostech a většinou přinášejí domácí plody, ovoce baobab a hlízy, v závislosti na dostupnosti. Muži a ženy také pěstují kořeny pro med a ovoce a nejméně jeden dospělý samec obvykle doprovází skupinu krmiv. Během mokrého období je strava složena převážně z medu, některého ovoce, hlíz a příležitostného masa. Příspěvek masa ke stravě se zvyšuje v období sucha, kdy se zvěř soustředí kolem zdrojů vody. Během této doby muži často loví po párech a tráví celé noci, které čekají vodní díry, a doufají, že střílí zvířata, která se blíží k nočnímu nápoji, luky a šípy ošetřené jedem. Jed se vyrábí z větví křoviny Adenium coetaneum . Hadza jsou vysoce kvalifikovaní, selektivní a oportunní žoldáci a upravují stravu podle období a okolností. V závislosti na místní dostupnosti se některé skupiny mohou více spoléhat na hlízy, jiné na bobuloviny a jiné na maso. Tato variabilita je výsledkem jejich oportunismu a přizpůsobení se převažujícím podmínkám.

Daniela Daniela 02.09.2017

Oprva: V období sucha, ne dešťů

noname 01.09.2017

Vážená autorko. Ne kmen Hazda ale Hadza.

Anináhodoutyzmetkuplechovej 01.09.2017

Promiňte, ale kdo jsou to ti lovci sběračů ? Ti co loví sběrače ? A čím se pak tito lovci živí ? Oněmi sběrači ? *18*

helus 01.09.2017

Sezoní zeleninu i ovoce si pěstujeme doma na zahrádce.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat