Sezonní strava ve stylu lovců sběračů je nejzdravější

Střevní bakterie ovlivňují imunitní systém především proto, že tlusté střevo je centrem obranyschopnosti těla. Západní strava skladbu mikroflóry tlustého střeva ale decimuje, výsledkem jsou obezita, civilizační choroby a velmi slabá imunita. Nejsilnější obranyschopnost těla a také nejlepší skladbu střevních bakterií mají kmeny lovců sběračů.

Ti se stravují striktně sezonně, tedy podle toho, co nabízí příroda, nikoli co se vypěstuje ve sklenících a prodává v supermarketu. A současné experimentální výzkumy dokazují, že dodržování sezonní stravy výrazně posiluje imunitu tím, že zlepší střevní mikroflóru.

Jahody v prosinci?

Co to v praxi pro Středoevropana znamená? Že nebude jíst jahody v prosinci, že se vzdá paprik a rajčat v lednu a smíří s nejchudší nabídkou v dubnu.

Sezonní strava znamená, že konzumuje to, co roste venku nebo co byli schopni lidé uchovat v krechtech či sklepeních přes zimu. Od listopadu do dubna se tak výběr zeleniny a ovoce omezí na mrkve a petržel, řepu, kysané zelí, brambory a jablka či velmi pozdní hrušky.

Unikátní kmen

Posledními představiteli lovců sběračů je třeba africký kmen Hazda. Střeva těchto lidí mají o třicet procent druhově bohatší skladbu mikroflóry v tračníku než lidé ze Západu. A tyto národy neznají něco jako Crohnovu chorobu, záněty střeva, polypy či rakovinu střev.

„Výzkum kmene Hazda nám pomáhá pochopit, proč mizí zdravá střevní mikrobiota v naší populaci,“ tvrdí doktor Justin Sonnenburg ze Stanford University.

Sezonní strava je nejbohatší na ovoce a zeleninu od července do října, následují červen, listopad a prosinec. Chudé měsíce jsou leden, únor a březen, přičemž nejchudší je duben. Na zahradě je toho velmi málo a z loňské úrody zbývá velmi málo. V dubnu se tak smí čerstvě narostlý listový salát a listy divokých rostlin, pórek, ředkvičky a zbytky kořenové zeleniny z loňska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat