Alergie či citlivost na potraviny. Jak se projevují?

S potravinovou alergií se dá žít. Ovšem musíte ji nejprve rozpoznat a určit. A to už je horší. Kterých pět příznaků určuje, že si budete muset nějakou tu dobrotu odepřít?

Americká vysoká škola alergie, astmatu a imunologie uvádí: „Potravní alergie se objevuje, když váš imunitní systém nadměrně reaguje na jídlo nebo látku v potravě, identifikuje ji jako nebezpečnou a reaguje ochrannou odpovědí.“ Zatímco si můžete myslet, že s něčím takovým se lidé rodí, opak je pravdou. Potravinové alergie se mohou vyvinout v jakémkoli věku!

Doktorka Gina Coscia, ošetřující lékařka společnosti Northwell Health na Long Islandu k tomu zároveň podotýká, že lidé reagují na potraviny různými způsoby. Někteří mohou mít příznaky nejdříve 30 minut po jídle, ti další až za několik hodin. Často se také stává, že pacienti mohou prožívat nesnášenlivost. Nejedná o pravou alergii, ale stav, kdy jídlo způsobuje, že se dotyční necítí dobře.

Reakce mohou být mírné až těžké (dokonce i život ohrožující). Příznaky alergie mohou mít vliv na kůži, zažívací trakt nebo dokonce kardiovaskulární a respirační systém, takže je berte vážně. Čemu byste měli věnovat pozornost?

Brnění nebo svědění

Pokud na vašem jazyku či v krku zaznamenáte brnění nebo svědění, mohlo by to znamenat, že máte alergii. Dávejte pozor na to, zda se jedná o určité potraviny nebo zda existuje nějaký rozdíl ve vaší reakci na vařené a syrové verze potravin.

Problémy s dýcháním

Ať už se objeví okamžitě nebo během několika minut či hodin, potíže s dýcháním jsou vážným příznakem alergické reakce. Pocit, že vaše hrdlo je zúžené, není příjemný. Stejně jako celý proces ztíženého dýchání. Někteří lidé si také mohou všimnout, že u nich dochází k vykašlávání nebo pískání (vysoký zvuk). Co nejdříve vyhledejte pomoc lékaře. Otok a uzavření průdušnice může vést až ke smrti.

Opuchnutí

Otok obličeje, rtů, jazyka, hrdla nebo jiné části těla také může znamenat, že jste na něco alergičtí. Zatímco si toho s největší pravděpodobností všimnete během dvou hodin po jídle (a často během několika minut), příznaky mohou někdy trvat neskutečně dlouho. I tady platí, že včasný zásah lékaře je velmi důležitý.

Kopřivka, vyrážka nebo ekzém

Dokonce i výskyt ekzému může být důsledkem potravinové alergie. Všimněte si, že existuje určitá oblast těla, kde se objevuje svědění nebo nepohodlné vyrážky (červené skvrny na kůži). Obvykle se něco takového vyskytuje podél vnitřních záhybů kloubů, jako jsou lokty, kolena, prsty a zápěstí, ale můžete se s tím setkat kdekoli na těle.

Svrbění se může objevit na hrudníku, pažích či břichu. Pokud je to jen malé svědění na jedné části těla, obvykle to naznačuje mírnou reakci. Jakmile se však objevují potíže s dýcháním, zvracení či dokonce závratě, už to není legrace.

Gastrointestinální obtíže

Někdy se alergické reakce objevují jako gastrointestinální potíže. Pak se připravte na žaludeční křeče, nevolnost, průjem či zvracení. V některých případech tyto příznaky mohou souviset s intolerancí na laktózu. Ta je často zaměňována se skutečnou alergií na mléčné proteiny, protože se některé příznaky překrývají.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat