Výživa pro oči. Co neopomenout?

Také vám maminka říkala, že máte jíst hodně mrkve, abyste dobře viděli? Pak sice měla částečně pravdu, ale byla by chyba myslet si, že mrkev je jedinou potravinou, jež očím prospívá. Které další pochoutky si naložit na talíř?

Mrkev jako potrava pro vaše oči se stále vřele doporučuje pro obsah vitaminu A. Co ještě náš zrak potřebuje?

Tmavá listová zelenina

Tip redakce: Pomoc pro červené oči

Trápí vás často zarudlé oči? První pomocí jsou švýcarské oční kapky na přírodní bázi Similasan Červené oči, které uleví rychle, ale zároveň šetrně a bezpečně od podrážděných očí. Díky vyváženému pH, které je podobné přirozeným slzám, a v kombinaci s výtažky z léčivých bylin a minerálů se budete cítit rychle lépe. Kapky Similasan Červené oči jsou na přírodní bázi, šetrně zvlhčují, chrání a zklidňují podrážděné oči.
Pokud trápí červené oči vaše děti, stáhněte si Rádce jak správně postupovat na similasan.cz

Lutein a zeaxantin neboli karotenoidy nacházející se v oku. Mají antioxidační vlastnosti, jenže pokud se vinou oxidačního stresu jejich přítomnost naruší, může dojít k poškození zraku. Proto jezte potraviny typu brokolice, růžičková kapusta, špenát, ale i kukuřice, vejce, nektarinka, papája, římský salát a další.

Ryby a ořechy

Dodržujete doporučení odborníků a ryba váš jídelníček obohacuje dvakrát týdně? Pak se nemusíte ničeho bát. Zdravé tuky totiž nejsou dobré jen pro srdce, ale stejně dobře slouží i očím. Konkrétně zmírňují problémy s viděním a působí protizánětlivě. Taky se chcete zbavit únavy a podráždění očí? Spolehněte se na lněné semínko, lněný olej, lososa, halibuta, sardinky, tuňáka a vlašské ořechy.

Meruňky i ricotta

Áčko je něčím, co mrkvi vylepšuje pověst. Je to totiž antioxidant bojující proti stresu, podráždění a poškození zraku. Najdete ho i v meruňkách, mangu, syrové červené řepě, sýru ricotta, špenátu či ve sladkých bramborách.

Citrusy a spol.

Výzkumy naznačují, že pravidelný přísun vitaminu C snižuje vznik šedého zákalu. Vzhledem k tomu, že je to také silný antioxidant, chrání buňky před poškozením. Kam pro něj? Jahody, kiwi, pomeranče, grapefruit a samozřejmě citron. Jeden jeho plátek na rybě – spojení příjemného s užitečným.

Klíčky či mléko

Éčko, stejně jako céčko a áčko, patří k silným antioxidantům, jenže ankety varují, že téměř 70 % lidí okolo třicítky ho nemá dostatek. Pak se není co divit, že se o slovo hlásí šedý zákal. Nedejte mu šanci. Vitamin E je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat