Podzimní chladno dává nohám zabrat. Čtěte, jak se vyhnout mykóze

Podzimní chlad a vlhkost nás nutí pořádně se zachumlat a vzdušné sandálky mizí v botnících, ze kterých vytahujeme pevné lodičky a jinou uzavřenou obuv. Pokud se v zaměstnání nepřezouváme, pak nemá noha, pevně sevřená v botě, dostatek příležitostí se „nadechnout“. Pokožka se v takovém případě začne potit a můžeme očekávat příchod nepříjemného hosta, problém zvaný plíseň (mykóza).

Naprosto ideálním prostředím pro mikroskopické houby (dermatofyta a/nebo kvasinky) jsou nejčastěji zpocené nohy. Nošení neprodyšné nebo málo prodyšné obuvi, a z toho vyplývající pocení nohou, způsobuje, že kůže prosákne, změkne a lokálně sníží svoji obranyschopnost. Přidá-li se k tomu nedostatečná hygiena spolu s nošením silonek nebo ponožek z umělých vláken, nohy se zapařují o to více a při množení mikrobiální flóry začnou na sebe upozorňovat silným zápachem. „Mávneme-li nad tímto problémem rukou a nevyslyšíme prosby našich nohou, stačí chůze naboso ve společných prostorách, jako jsou veřejné bazény, sauny nebo hotelové pokoje, a máme velkou šanci, že si s sebou domů odneseme nechtěný plísňový dárek,“ upozorňuje MUDr. Karel Mencl, CSc. z Pardubické krajské nemocnice.

Začínající mykózu poznáte rychle

Pro vznik mykózy nohou je velmi rizikové také přijetí nabízené domácí obuvi na návštěvě. Předchozí návštěvníci v ní totiž mohli spolu s mikroskopickými částečkami své kůže zanechat také velké množství zárodků mikroskopických kožních hub, které naši zpocenou a oslabenou kůži rády využijí jako vydatnou potravu.

„V počátcích takového houbového hodování začíná kůže mezi prsty nohou a posléze i na nich svědit a mezi prsty se začínají tvořit nejdříve drobné, posléze i větší praskliny. Svědění se často ozve po ulehnutí ke spánku a řada lidí to řeší drbáním svědícího místa ploskou či patou druhé nohy, aniž by si uvědomili, že si tím roznáší plíseň prakticky po celém chodidle. A pokud ani tento stav nedonutí postiženého člověka k radikálnímu řešení, mohou se objevit další, daleko nepříjemnější problémy,“ vysvětluje MUDr. Mencl.

Neléčená plíseň způsobuje i další problémy

Plísňové onemocnění není kosmetický problém. Jde o vážné infekční onemocnění, které se rádo vrací, protože se málokdy podaří vymýtit beze zbytku veškeré přítomné plísňové zárodky. A i když se to podaří, mohou se na kůži během doby dostat jiné.  „Klinicky zjevným plísňovým postižením nohou trpí více než 60 % dospělé české populace. A z nohou se může mykóza rozšířit i na další části lidského organizmu, často i na nehty rukou,“ zdůrazňuje závažnost mykóz MUDr. Mencl. Negativní projevy plísňového onemocnění mohou vést až k psychickým traumatům a omezení kvality života. Mnozí z postižených pacientů přeruší kontakty s okolím, ztrácejí sebedůvěru, mají strach z přenosu infekce na ostatní členy rodiny, zejména na děti.

Onemocnění mykózou a jeho důsledky nemusí zajít příliš daleko

Je potřeba včas vyslyšet prosby svých nohou a účinně zasáhnout, dokud je čas. Tím zásahem může být i to, pokud si v lékárně pořídíte některý z přírodních přípravků s obsahem „chytré houby“ (Pythium oligandrum). Přímo na plísně nohou je určena řada biopreparátů s označením BIODEUR.

Tyto preparáty jsou naprosto přírodní a jako hlavní složku obsahují živé zárodky mikroskopické houby, která požírá plísně parazitující na pokožce. Jde vlastně o parazita jiných hub, který na pokožce nohou, v meziprstí, pod nehty a dokonce i v obuvi mikroskopické houby eliminuje.  Zároveň však není schopen napadat tkáně člověka, je tedy pro své použití naprosto bezpečný,“ vysvětluje princip působení „chytré houby“ MUDr. Mencl.

„Chytrá houba“ je vhodná pro každého, kdo má byť jen sklon k potivosti nohou nebo plísňovým chorobám, lze ji však použít i jako prevenci proti zápachu a uchycení se zárodků parazitických plísní.  Často stačí ošetřit biopreparátem pouze vnitřek obuvi.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat