Co jsou vlastně zdravá vejce a jak je poznat

Většina z nás nakupuje vejce v supermarketu. Jen těžko si pak můžeme domýšlet, od které slepice vajíčko pochází. Abychom si mohli být jisti, že jsme koupili správně, vejce je „zdravé“ a dodá nám potřebné živiny, jaké by kvalitní vejce mělo obsahovat, musíme se zaměřit na jeho zbarvení.

Barva žloutku totiž prozradí docela s jistotou, v jakých podmínkách žila slepice, která jej snesla.

Sytě oranžová

Jistě jste si také všimli, že když vám návštěva z vesnice doveze domácí vajíčka, mají mnohem sytější oranžovou barvu a tvrdší skořápku, než ta z obchodu. To proto, že slepice z domácích chovů mívají možnost volného pohybu po výběhu, ve kterém si mohou zobat trávu, mravence a malé broučky. Taková pestrá strava a spokojenost zvířete se jednoduše odráží na kvalitě snesených vajec.

Světle oranžová

Ve většině případů pochází vejce z drůbežích farem, kde je slepicím také umožněn pobyt na slunci a vzduchu, přičemž ale nemají zvířata dostatečné výběhy k tomu, aby se mohly krmit trávou a hmyzem, jsou krmeny pouze zrním, což vysvětluje barvu jejich žloutku.

Světle žlutá

Vejce s takovým žloutkem pocházejí od slepic, které jsou chovány ve velkochovech. Tyto slepice nemají možnost dostat se ven na slunce ani na čerstvý vzduch, jsou chovány ve velkých halách v klecích, kde se i uměle množí. V těchto velkochovech se oplodněná vejce líhnou v umělých líhních. Pochopitelně jsou krmeny pouze zrním. Jejich vejce tedy odpovídají kvalitě prostředí, ve kterém se nacházejí.

Kvalita nemusí být drahá

Ceny vajec v posledních letech výrazně stouply. Naproti tomu se vejce z obchodů svoji cenou až tak neliší od vajec pocházejících od soukromých chovatelů. Pokud tedy máte možnost, nakupujte domácí. Zaručí vám to jistotu kvalitních a výživných vajec za téměř srovnatelnou cenu. A že v supermarketu koupíte levněji? Často se setkáte s akcemi na 30 vajec, kdy jedno pak vychází na pár korun, jenže se většinou jedná o vejce staršího data a mnohdy i menší velikosti. Určitě se tedy nevyplatí nakupovat do zásoby třicet starých vajec.

Skladování

Vajíčka uchovávejte v nejchladnějším místě lednice, špičkou dolů. Doba trvanlivosti je nejvíce 28 dní od snůšky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat