Nevzhledné žíly na nohou? Co dělat, abyste se za svá lýtka nemuseli v létě stydět

Teploty nad dvacítku znamenají pro mnoho z nás nejen radost, ale také starost. Stydíme se totiž ukázat nohy bez punčocháčů či dlouhých kalhot kvůli nevzhledným metličkám, křečovým žílám a dalším projevům chronického žilního onemocnění. S tím mají v České republice zkušenosti dvě třetiny dospělých. Jako u mnoha dalších zdravotních komplikací se nespravedlivě týká častěji žen než mužů. Nevzhledné metličky, neboli mikrovarixy, přitom musí skrývat 28 % z nás. Jenže co s tím?

Všímejte svých nožek

Žíly se neobjeví jen tak „z ničeho nic“. Většinou jim předchází tzv. nulté stadium chronického žilního onemocnění. To poznáte tak, že máte nohy jako z olova, cítíte mravenčení, noční křeče a nohy vám otékají.

Pokud vám tedy popsané příznaky připadají povědomé, navštivte co nejdříve svého praktického lékaře, který vás případně odešle na další vyšetření. Jednou vzniklé metličky a křečové žíly totiž již samy o sobě nezmizejí (a i po operaci se mohou objevit znovu). Pokud jste na vážkách, zda svoje zdravotní problémy řešit, zeptat se můžete na www.zilniporadna.cz nebo si stáhněte mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?

S vanou se rozlučte

Zapomeňte na horkou vanu! Podstatou chronického žilního onemocnění je zánět, proto mu nedělá teplo a s příchodem letních měsíců se projevy zhoršují. Faktem ale zůstává, že i když ho cítíte v zimě méně, již vzniklý zánět žil nezmizí.

Místo horké vany zvolte raději sprchu, po které si dáte nohy nahoru.

Pravidelně se hýbejte

Aby se vám žíly nerozšířily, je nutné je rozpohybovat – základem křečových žil, metliček, trvalých otoků i bércových vředů (nejhorší stadium) je zánětlivá reakce vedoucí k rozšíření žil. Kvůli němu se začne krev vracet, místo aby proudila žilami dál.

Pravidelný pohyb pomáhá dostat krev tam, kde má být. Existují přitom i speciální cviky přímo na žíly.

Nasaďte punčochy

Nestyďte se, a pokud je to nutné, používejte kompresní punčochy. Nebojte, pevná obinadla kolem lýtek jsou už minulostí! K dispozici jsou různě kompresní textilní pomůcky nejen ve formě punčocháčů nebo podkolenek, ale i stehenních nebo polostehenních punčoch. Vybrat si můžete z různě stahovacích variant, proto je vhodné domluvit se s lékařem.

Pokud je vám celodenní nošení nepříjemné, noste je alespoň na zátěžové situace, tedy na sport, cestování a dlouhodobé stání či sezení. Oproti dřívějším dobám se už nemusíte bát ani pocení a zápachu, protože dnes už existují speciální punčochy, které jim pomáhají zabraňovat.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Myslete na své nohy včas – pokud cítíte, že není vše tak, jak by mělo být, poraďte se s lékařem o užívání venofarmak. Jsou to léky zlepšující průtok krve žilami a zpevňující žilní stěnu. Jsou na předpis a užívají se dlouhodobě. Na další léto pak budete už připraveni.  

Více se dozvíte na www.zilniporadna.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat