Kurkuma uleví od sportovní bolesti jako léky, ale bez vedlejších účinků

Italští sportovní lékaři tvrdí, že léčit bolesti po náročném sportovním výkonu lze přírodními látkami bez negativních vedlejších účinků známých léků. Nahradit je lze kurkuminem, který krom toho, že neprodukuje negativní vedlejší účinky, má řadu dalších pozitivních.

Ibuprofen a paracetamol patří k neužívanějším preparátům na bolest, ale stále častěji se teď mluví o vážných nežádoucích účincích zvláště při dlouhodobém užívání. Kurkumin je silný antioxidant s protirakovinnými účinky.

„Kurkumin z kurkumy může být používán jako lék na bolest sportovců a zlepšení jejich výkonu,“ tvrdí doktor Francesco Di Pierro z Milána.

Ten přitom experimentálně testoval účinky kurkuminu na padesáti ragbistech. Srovnal účinky látky s účinky paracetamolu a ibuprofenu a všímal si jak toho, jestli preparát zmírní bolest, tak vedlejších účinků. Kurkumin dokázal tlumit bolest namožených či zraněných svalů a kloubů stejně účinně jako ibuprofen a paracetamol. Ale bez jejich negativních vedlejších účinků.

„Tato studie je jen dalším z rostoucího počtu důkazů, že kurkumin má řadu pozitivních účinků na zdraví,“ uvádějí odborníci.

Pomoc pro bolavé svaly

Také se často z fitness centra vracíte celí rozlámaní a druhý den se nemůžete hnout? Víme, jak bolavým svalům co nejrychleji ulevit! Co kromě kurkumy zabírá? Pomoci můžete tělu v boji se záněty také dalšími druhy protizánětlivého koření, jako je zázvor nebo třeba chilli. Od věci není ani pořádná porce ovoce a zeleniny se spoustou protizánětlivých antioxidantů.

Pitný režim byste neměli podceňovat ani během pohybové aktivity, ani po ní. Nejenže doplníte tekutiny, o které jste přišli pocením, ale pamatujte, že voda dokáže vyplavovat toxiny z těla a přispívá k regeneraci organismu. A když už jsme zmínili vodu, někteří sportovci nedají při bolavých svalech dopustit na sílu teplé a studené vody, respektive jejich střídáním ve sprše. Namožené svaly můžete také ledovat. Delší působení horka by jim naopak mohlo spíše ublížit, tak to s ním nepřehánějte.

Mimochodem, i když jste si možná předsevzali, že budete chodit do fitness centra každý den, pokud vás trápí bolavé svaly a nemůžete se skoro pohnut, dejte si pauzu. Je totiž velmi důležité, aby svaly dostatečně zregenerovaly. Jinak hrozí vyšší riziko nepříjemného zranění. A to by mohlo vaši snahu o lepší kondici nadlouho poslat do kytek…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat