Nosíte ráda punčochy? Zvolte ty s kompresí a chraňte své nohy proti nevzhledným varixům

Také se vám stává, že ačkoli v práci celý den sedíte u počítače, chodíte domů s těžkýma, bolavýma nohama, jako byste právě zdolala Sněžku? Možná ještě žádné varixy (křečové žíly) nemáte, ale v případě podobných potíží to může být jen otázka času. Negativní vliv nemusí mít jen sezení, ale i dlouhodobé stání. V mnoha zaměstnáních se tomu nevyhnete. Potom nezbývá, než se co nejvíce snažit předejít následkům. My ženy jsme díky hormonům ke vzniku křečových žil mnohem náchylnější než muži. Riziko vzniku je vyšší, pokud vaše maminka nebo babička trpí podobnými problémy.

Jak dochází ke vzniku křečových žil?

Jelikož je tělo člověka vzpřímené, krev je nucena proudit proti směru gravitace. Pokud dojde k poškození žilního systému nebo chlopní a tím ztrátě elasticity, zůstávají žíly trvale rozšířené. Krev pak může proudit oběma směry a hromadit se na jednom místě. Následují bolesti, noční křeče a vznik křečových žil. Pokud navíc máte dědičné předpoklady, na nic nečekejte a jednejte co nejrychleji.

Co pro sebe můžete udělat?

  • Pokud máte rizikové zaměstnaní, snažte se najít každou volnou chvilku a dejte si nohy do vyvýšené polohy
  • Sprchujte nohy střídavě studenou a teplou vodou
  • Používejte kompresní punčochy. Díky kompresi od kotníků podporují punčochy proudění krve do celého těla
  • Krev rozproudíte jednoduchým cvikem tzv. „pata-špička“
  • Samozřejmostí je zdravý životní styl. Omezte alkohol, kouření a kávu, zabraňte obezitě
  • Nohám nesvědčí škrcení v těsných ponožkách a nevhodné obuvi

  

Základem je komprese

Při prvních bolestech hned všichni saháme po lécích. Zde by tomu ale mělo být jinak. Vyberte si preventivní a podpůrné punčochy. Některé mají 70 DEN, některé dokonce 140 DEN. Slovíčko DEN značí sílu vlákna a kompresní účinnost. Pokud s kompresními punčochami teprve začínáte, volte nejprve 70 DEN. Počítejte s tím, že nošení punčoch nemusí být zpočátku příjemné. Je třeba si na ně zvyknout. Nejdůležitější je vybrat si správnou velikost, aby punčochy v žádném místě neškrtily a zároveň plnily dostatečně svou funkci. Nošení kompresních punčoch dnes není žádný handicap. Moderní punčochy jsou z příjemných materiálů a velmi elegantní. Není tedy nutné je skrývat. Kompresní punčochy můžete bez obav nosit pod sukní třeba i do práce. Vyzkoušejte těchto pár tipů na zlepšení zdravotního stavu. Vaše nohy si zaslouží dostatek péče, nezapomínejte, že vás každý den nosí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat