Květiny v kuchyni? Rozhodně ano! Na stole i na talíři

Jídlo na talíři a kytice na stole? Jistě, to je tradiční obrázek prostřeného stolu mnoha domácností. Co když se ale ona kytice stane hlavním chodem? Květiny mohou nejen zdobit náš domov, mohou také skvěle chutnat.

Sedmikráska

Už naše babičky sypaly sedmikrásky na máslem namazaný, čerstvý chléb. Kvete od jara až do podzimu a jejími žlutobílými kvítky lze ochutit nejen chléb, ale také saláty, polévky nebo je můžete přisypat do nepečených koláčů. Sedmikráska obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou např. třísloviny, hořčiny, saponiny, minerální látky, vitamin C, jejichž kombinace má příznivý vliv na náš organismus.

Růže

Věděli jste, že stejně jak skvěle růže voní, tak i chutná? Růžové okvětní lístky dokážou dotáhnout k dokonalosti mnoho dezertů, zejména těch želatinových. Všechny druhy růží jsou jedlé a jejich okvětní plátky lze přisypat i do nejrůznějších salátů. Skvělý je z nich také čaj. Růže obsahují karoteny, dále vitaminy B1a B2. Konzumace růží je vhodná zejména při revmatismu a jako prevence proti ledvinovým kamenům.

Levandule

Levandule je lékem na špatný spánek, bolavou hlavu, astma i mnoho dalšího. Kromě toho je úžasnou lahůdkou. Hodí se nejen do osvěžujících limonád, ale také do omáček k masu. Čerstvé lístky levandule skvěle doplní vanilkový zmrzlinový pohár a úžasně provoní těsta na koláč. Čaj ze sušené levandule dokonale zklidní vaše pocuchané nervy.

Bez

Bezinkový sirup zná každý, má pozitivní účinek na močové cesty i je skvělým pomocníkem při nachlazení, ale už jste bezové květy ochutnávali smažené? To je teprve lahůdka! Z vajec, mouky a mléka vymíchejte těstíčko. V něm následně obalte celý květ bezu a vložte ho do rozpáleného oleje. Opečte jej z obou stran a podávejte jen tak nebo s bramborovou kaší.

Jetel

Květin, které můžete přidat do salátu je mnoho. Hned po sedmikráskách nebo pampeliškách můžete zkusit třeba jetel. Jeho sladký nektar zjemní celkovou chuť salátu. Jetel je skvělý při kašli, bronchitidě nebo černém kašli. Čaj z jetele má též zklidňující účinky, užívá se pro snazší usínání a nerušený spánek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat