Tajemství bylinek: Chutnají i léčí. Jak ale vybírat?

Koření a sušených bylinek má řada z nás v kuchyni plné poličky. Víme, že dodává pokrmům tu správnou chuť a vůni. Ale známe také jejich léčivé účinky? Některé podporují chuť k jídlu, působí na nervový systém, proti nadýmání nebo jako desinfekce, jiné pomáhají v boji s rakovinou. Než sáhneme po drahých lécích a chemicky vyrobených potravinových doplňcích, vyzkoušejme zázračné účinky bylin a koření.

Co je to bylinka?

Jednoduše řečeno je to nedřevnatá rostlina, většinou od odkvětu odumírající. Bylinky výborně chutnají, ochucují pokrmy a mají léčivé účinky.
V léčitelství se používají pro vnitřní i vnější použití:

Teplý nálev – bylinný čaj
1 čajová lžíce sušených bylinek na šálek. Bylinky se přelijí vroucí vodou a nechají se 5-15 min. vyluhovat. Takto se dá upravovat např. máta, meduňka, heřmánek, levandule apod.

Studený nálev
Některé bylinky teplem ztrácí své účinné látky, proto se používají jen ve studených nálevech. Nastudeno můžeme připravovat třeba heřmánek, kopřivu, křen nebo mátu.

Odvar
Některé bylinky je nutné naopak krátce povařit, tzv. dekorovat. Je dobré je předtím rozdrtit na prášek (např. fenykl, máta, šalvěj, dobromysl, bazalka, kardamom, saturejka).

Tinktura
Některé bylinky resp. jejich složky jsou lépe rozpustné v alkoholu a proto se z nich dělají tinktury. Jsou silnější než odvary a nálevy, proto dávkujte opatrně 5 - 15 kapek. Tinktury se míchají s vodou a dávají se do koupelí nebo mastí (např. majoránka, tymián, rozmarýn, máta, šalvěj).

Sirup
Bylinky, které mají hořkou chuť, jsou vhodné pro přípravu sirupů (např. máta, jitrocel, meduňka, zázvor, tymián).

Z bylinek se také vyrábí hojivé masti, obklady, studené olejové výluhy, aromatické oleje nebo se používají do koupelí.
Rady, jak připravit odvar nebo nálev naleznete na www.svetovekoreni.cz a pokud nemáte své vlastní čerstvé bylinky, najdete zde kvalitní sušené byliny.

Co je koření?

Koření jsou sušená semena, kůra, pupeny, kořeny, ovoce nebo části květu. Ve většině případů má svůj původ v Orientu (mimo vanilky, chilli a nového koření).

Koření obsahuje různé látky působící na lidský organismus. Jedná se o látky, které vznikají fotosyntézou, bez nich by rostlina nemohla žít (především sacharidy). Tyto látky obsahuje každá rostlina. Pak jsou to látky vznikající příjmem dusíku a minerálních látek např. hořčiny, silice, tuky a další. Právě tyto látky sekundárního produktu mají vliv na lidský organismus. Koření je obsahuje přirozeně a díky tomu jsou účinnější než látky vyrobené chemicky.

Čerstvé koření obsahuje kyselinu listovou a vitamíny. Vitamin C tolik potřebný v zimním období je kupříkladu v kopru, petrželové nati, pažitce, křenu či citrusech. Provitaminy A jsou hlavně v citrusech a natích. 

Pár příkladů léčivých účinků koření:
cévní systém – citrónová kůra
nadýmání – fenykl, máta
nachlazení – česnek, skořice, zázvor
krevní oběh – jalovec
podpora kojení – kmín, fenykl, anýz
zácpa - sezam

Chcete vědět, jaká látka je v jakém koření a jaké má vlastnosti? Které koření pomáhá proti rakovině? Jak moc zdravá je skořice nebo naopak na jaké koření si dát pozor? Dočtete se více v kořenícím poradenství na www.svetovekoreni.cz.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat