Čerstvé fíky jsou poklady babího léta. Proč si je neodpírat

Jsou chutné, sladké, voňavé a ohromně zdravé. Řeč je samozřejmě o čerstvých fících, jejichž prodejní sezóna právě začíná. Pokud patříte mezi jejich milovníky, jistě si rádi přečtete, jak moc jsou pro vaše tělo přínosné. A ti co je ještě nevyzkoušeli, by si pro pár kousků měli zaběhnout do obchodu.

Společník na hubnutí

I přesto, že se jedná o velmi sladké ovoce, jsou ideální na mlsání při redukci váhy. Fíky totiž obsahují balastní látky, které pomáhají našemu tělu udržet stabilní hladinu cukru v krvi a mají nízký glykemický index. Dochází tedy ke snížení pocitu hladu po jejich konzumaci.

Malý, ale plný zdraví

Ve fících najdeme spoustu vlákniny, vitaminu B6, vápníku, hořčíku atd. Obsahují také rostlinné steroly, které snižují cholesterol a draslík, který pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Pro vysoký obsah vlákniny a organických kyselin působí blahodárně na funkci trávicího ústrojí – čistí střeva, mají projímavé účinky a pomáhají při žlučníkových a jaterních problémech. Vzhledem k tomu, že fíky jsou zásaditým druhem ovoce, vyrovnávají kyselé reakce v těle a působí detoxikačně.

Bolí vás kolena?

Právě pro vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku jsou skvělou prevencí před osteoporózou a jiným kostním onemocněním. Skvělé jsou ale také proti únavě a pomáhají nám udržet si dobrou náladu. Navíc báječně chutnají.

Jaké koupit?

Fíky jsou často k dostání ve větších obchodech právě v období konce léta. Mnohdy se ale na pulty dostávají nezralé a jejich nevýrazná chuť leckoho odradí. Fíky se musejí konzumovat zralé. U nás jsou k dostání hlavně odrůdy s temně fialovou slupkou. Fík by měl být na omak měkký, ale ne shnilý a měl by sladce vonět. Dužina je tmavě červená a úžasně sladká.

Dopřát si můžete i sušenou formu, kterou můžete koupit po celý rok. Obsah je prakticky stejný, jen v nich chybí voda, ale zůstávají všechny živiny.  Fíky mají největší obsah minerálů, pokud jde o ovoce.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat