Syndrom Petra Pana. Jak to vypadá, když člověk odmítne být dospělý

Ve známé pohádce se Petr Pan rozhodl, že nikdy nevyroste. Ale i ve světě lidí můžete potkat takového Petra, který se odmítá zařadit do světa dospělých. Syndromem Petra Pana trpí mnoho mladých mužů, kteří dospět odmítají.

Jako v pohádce

S názvem „syndrom Petra Pana“ přišel v osmdesátých letech psychoterapeut Dan Kiley. Podle něho se mladí muži podléhající tomuto životnímu stylu, podobně jako pohádkový Petr Pan, vyhýbají zodpovědnosti, vyhýbají se vážným vztahům, jsou nevázaní a odmítají přijmout fakt, že jsou dospělí.

Často se jedná o muže s dobrou prací, vlastnící nablýskané „sporťáky“, nosící pohodlné mikiny s infantilními nápisy a roztrhané džíny. Na první dojem působí zábavně, jsou roztomile rozverní, sympatičtí a jejich ležérní vzhled působí nenuceně a pohodově. To všechno je samozřejmě častým lákadlem pro nejednu mladou ženu, která se do takového muže snadno zakouká.

Zásadní problém nastává ve chvíli prozření. Muži, kteří trpí syndromem Petra Pana, jsou emocionálně chladní, narcističtí, často líní a nezodpovědní. Veškeré starosti spojené s normálním životem, jako jsou platby za účty, nájem, samotná docházka do práce, domácí povinnosti apod. s radostí přesouvají na bedra svých poloviček, které vnímají spíše jako náhradní rodiče.

Pokud vám výše uvedené faktory nevadí, věřte, že můžete být s přerostlým dítětem do jisté míry spokojená, dokud od něj budete požadovat pouze zábavu a sex. Ve chvíli, kdy budete chtít váš vztah posunout dál, tvrdě narazíte. Manželství a rodina jsou pro novodobé Petry Pany tabu.

Z malých mladí a z mladých… Mladší?

Syndrom Petra Pana se netýká pouze mužů. Ač je jich méně, trpí jím i mnoho žen. Zejména ve velkých městech se stává syndrom Petra Pana doslova životním stylem.

Touha lidí nevyrůst se postupně přetváří v touhu zůstat mladým a nikdy nezestárnout. Proto čím dál tím častěji na ulici potkáte prošedivělé pány v roztrhaných džínsech a tetováním na rameni, zatímco opodál cupitá odbarvená a na kost vyhublá žena ve středním věku, s piercingem v obočí, spěchající od svého nového kabrioletu na hodinu aerobiku.

Petr Pan podruhé

Výše jsme si uvedli charakteristiku typických projevů tohoto syndromu. Ovšem jsou i tací, kteří se oženit dovedou, dokonce po rodině touží a to zejména po dětech, jimž se postupně stávají „parťáky“. Místo, aby je vychovávali jako otcové, soupeří a hrají si s nimi jako jejich vrstevníci. Tatínci se syny sbírají autíčka, hrají počítačové hry, hádají se o cédéčka, jezdí na skateboardu apod.

Mezi ženami se tento druh Petra Pana vyskytuje velmi málo. Zastydlé dětství projevující se nejvíce v období rodičovství je, jak se zdá, výsadou mužů. Vzhledem k tomu, že jejich největší životní obavou je stáří, těžko je něčemu z výše uvedeného odnaučíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat