Spánek delší než devět hodin škodí mozku i srdci

To, že největší škody na lidském zdraví napáchá nedostatečný spánek, víme už mnoho desetiletí. Stále častěji se však zmiňuje opačný extrém, spánek příliš dlouhý. Neplatí totiž, že čím déle člověk spí, tím více prospívá svému zdraví. Délka spánku má své optimum a hodnoty nad jeho horní hranicí souvisejí s výrazným zvýšením rizik pro srdce i mozek.

Podle kanadských vědců sice lidé spící jen čtyři až pět hodin denně mají mozek a srdce starší o devět let, než je jejich biologický věk, ale osoby spící více než devět hodin denně jsou na tom také hůř.

Vyplývá to ze srovnání spánkového režimu a zdraví u čtyřiceti tisíc osob z celého světa. Vědci z Western University v kanadském Ontariu přitom zjistili, že spánek extrémně krátký, méně než šest hodin, a extrémně dlouhý, více než devět hodin, poškozují srdce a mozek. Krátký spánek navíc souvisí s vyšším rizikem rakoviny.

Osoby s nejvýkonnějšími kognitivními funkcemi – myšlením, pamětí, rozhodováním a pozorností – byly podle výzkumu ty, které spaly denně sedm až osm hodin. Osoby spící déle či naopak kratší dobu měly výsledky v testech kognitivních funkcí horší.

„Zjistili jsme, že optimální délkou spánku pro nejlepší výkon mozku je sedm až osm hodin každou noc, což odpovídá tomu, co vám doporučují lékaři, abyste byli zdraví a v nejlepší kondici,“ tvrdí doktor Conor Wild z Western University v Londonu.

Víkendové vyspávání? Raději ne...

Také dospáváte spánkový deficit po víkendech? Pak svému tělu také neprospíváte... Tohle vaše rozhodnutí může přispět ke špatnému zdraví, horší náladě a únavě. Výsledky nového výzkumu dokonce varují, že každá hodina spánku navíc je spojována se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění, přičemž se jedná o nárůst až 11 procent.

„Pokud si spánek o víkendu dopřejete jen jednou za čas, pravděpodobně to nebude znamenat nějaký extrémně velký problém,“ tvrdí Sierra Forbush, výzkumná asistentka na Arizonské univerzitě. „Ale pokud to takhle děláte každý víkend třeba po dobu 15 let, pak už je to něco jiného,“ dodává odbornice s tím, že je třeba dalšího výzkumu, díky kterému by se zjistilo, jak takové vypadnutí z týdenního rytmu ovlivňuje srdce i psychiku. Na druhou stranu, má to i určitá pozitiva.

„V celkovém součtu tato data naznačují, že pravidelný režim spánku může fungovat jako efektivní, relativně jednoduchá a levná preventivní léčba onemocnění srdce a mnoha dalších zdravotních problémů,“ dál říká Sierra Forbush a zároveň doporučuje držet se svých standardů bez ohledu na pracovní či volné dny. Dáte to? A dokážete si vůbec představit, že o víkendu vám zvoní budík úplně stejně jako třeba v pondělí? Odborníci říkají, že je to jeden z nejdůležitějších aspektů dobré hygienu spánku. Do toho se zdravě stravujte a pravidelně cvičte. Budete fit jako rybičky!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat