Mobily nás ničí. Posíláme esemesky ze spánku, aniž si to pamatujeme

Moderní technologie negativně ovlivňují kvalitu spánku. Modré světlo displeje narušuje hormonální řízení usínání, elektromagnetické záření negativně ovlivňuje mozek a neustálý proud oznámení nastavuje mozek do stavu nepřetržitého dopaminového rauše. Vědci z Pensylvánie ale tvrdí, že mladí lidé žijící s mobilem od dětství, začínají vykazovat podivné chování. Píšou zprávy ze spaní, aniž o tom vědí. Minimálně čtvrtina mileniálů se něčeho takového dopustila aspoň jednou.

Sedm z deseti těch, kdož poslali někomu ze svých známých zprávu během noci, si nepamatují, že by ji vůbec do mobilu ťukali. Většina takových textovek ale moc nedává smysl a mnohdy je plná překlepů a nesouvislých řad písmen.

„Většina studentů, kteří v našem výzkumu přiznali, že poslali ze spánku zprávu, si takové chování nepamatuje. Jednak komu psali, ani co psali. Ztráta paměti nás ale nepřekvapuje, výzkumy spánku dokazují, že lidé si nepamatují několik minut před tím, než usnou,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Elizabeth Dowdell z Villanova University v Pensylvánii.

Spánkové esemesky jsou zatím doménou především mileniálů, kteří jsou většinou ještě studenty.

„Psaní zpráv ze spánku u pracující populace ale může vyústit v dost odlišný zážitek a odlišné důsledky, když člověk pošle takovou zmatenou zprávu svému nadřízenému, optikou profesní čočky to bude mít úplně jiný význam,“ míní Dowdell.

A řešením je to, co doporučují odborníci na kvalitu spánku dlouhodobě. Nemít mobil nikde poblíž postele, ideálně ani v ložnici.

Nejen esemesky mohou škodit

Mobil v ložnici ovšem není rizikový jen z hlediska spánkových SMS zpráv. Sám o sobě totiž může představovat nebezpečí pro naše zdraví. Tedy především pokud ho máme v ruce těsně před spaním.

Závěry průzkumu provedeného na klinice Brigham and Women's Hospital se sídlem v americkém Bostonu naznačují, že ten, kdo elektronické „hračky“ nedá z ruky ani v ložnici, hazarduje se svým zdravím. Tamní výzkumníci totiž na základě svých poznatků varují, že světlo linoucí se z displejů oddaluje ospalost, neboť snižuje produkci hormonu melatoninu. Říkáte si, co je na tom, že usnete o něco déle? Právě, že docela dost… Hlavně v případě, že to takhle „táhnete“ delší dobu!

Nedostatečná produkce melatoninu následkem kontaktu s mobilem si pohraje nejen s časem usnutí, ale s vámi celkově. Jak? Podstatně vám zkrátí spánkovou fázi REM, která mimo jiné posiluje paměť i mentální výkon. Výsledkem je pak zhoršené soustředění, slabost i snížení psychické kondice. O únavě a nervozitě ani nemluvě!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat