Nosíte svůj mobil v kapse? Riskujete zdraví

Před nadměrným používáním mobilů odborníci varují téměř neustále. Ale co jejich „skladování“? I tady jsou prý jistá rizika! Co všechno hrozí, když svůj nepostradatelný aparát budete přenášet v bezprostřední blízkosti životně důležitých orgánů?

Ze statistik vyplývá, že počet uživatelů „chytrých telefonů“ se za posledních pět let více než ztrojnásobil. Co naplat, v dnešní době je smartphone naprostou nutností, bez které se moderní populace zkrátka odmítá obejít. Je to ale dobře? Prý vůbec ne. Takřka geniální „vychytávky“ sice v mnoha ohledech pomáhají, ale uškodit dokážou také, a zvlášť, když je nosíte v kapse!

Vymoženost, se kterou se to nesmí přehánět

O zařízení, které už dávno neslouží výhradně k telefonování, se ve vědeckých kruzích napovídalo ledacos. Možná jste i vy slyšeli o tom, že tenhle „pomocník“ poškozuje zrak, neboť modré světlo linoucí se z jeho displeje negativně působí na čočku i rohovku. Stále častěji se objevují i tvrzení, že mobil je častým strůjcem spánkových poruch, z nichž koukají následky v podobě depresí, nadváhy či cukrovky.

Někteří odborníci s děsivou prognózou zachází ještě dál a neváhají tvrdit, že nadměrné používání smartphonu zvyšuje riziko rakoviny. Aby toho nebylo málo, nedávno se ukázalo, že pokud si dáváte své šikovné „hejblátko“ do kapsy, pohybujete se na hodně tenkém ledě.

Hrozba, co si nevybírá?

„Mobilní telefon vydává elektromagnetické vlny, jejichž primárním cílem je nervový, endokrinní i reprodukční systém. Pokud ho navíc nosíte v bezprostřední blízkosti svého těla, biologický účinek tohoto záření je ještě o to větší. Domníváme se, že tím narůstá riziko leukémie, hormonálních poruch a různých degenerativních procesů, které se vlivem zpožděného účinku elektromagnetických vln mohou projevit až za pár let,“ varuje Nikolaj Kononov, což je ruský spisovatel a zároveň viceprezident organizace s názvem Liga národního zdraví.

„Chcete-li zabránit vážným rizikům, já osobně doporučuji používání telefonu výrazně omezit. Také byste ho měli držet co nejdál od životně důležitých orgánů a mezi jednotlivými hovory dodržovat alespoň patnáctiminutové intervaly,“ doporučuje výše zmíněný žurnalista, který se věnuje také zdravotnictví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat