Jmelí není jen pro štěstí. Dokáže léčit, ale může vás i zabít

Jmelí ve vánočním období nemůže v našich domovech chybět. Kromě toho, že si jej domů přinášíme pro štěstí, má také silně léčivé účinky. Musíte si však dávat pozor, abyste jej užívali správně, jinak vám může přivodit vážné zdravotní komplikace.

Co to vlastně je?

Přestože existuje zhruba 100 botanických druhů, u nás se můžeme setkat pouze s jedním, kterým je jmelí bílé. Jmelí je keřík, který parazituje na jehličnatých i listnatých stromech, zejména na akátech, lípách, javorech, topolech, borovicích, jedlích atd.

Legenda o jmelí

Jmelí nám podle pověsti přináší štěstí, odvahu a lásku. Aby však mělo magickou sílu, je potřeba jej od někoho dostat. Tvrdí se, že pod snítkou jmelí můžete kohokoli zcela beztrestně líbat. Ale platí to jen o Vánocích!

Podle jiné legendy bylo jmelí kdysi stromem, ze kterého Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Když bylo Ježíšovi třiatřicet let, porazili strom Římané, kteří z něj později vyrobili kříž, na kterém ho ukřižovali. Od té doby jmelí nikdy nevyrostlo do podoby velkého stromu a ze samé hanby bylo nuceno žít z jiných stromů. Přináší však dobro všem, kteří pod ním projdou.

Léčivé účinky

Jmelí je však také všestrannou léčivkou. Snižuje krevní tlak, působí proti arterioskleróze, má příznivý vliv na náš nervový systém, používá se také jako podpora při léčbě nádorových onemocnění. Má také silně močopudný účinek, tlumí bolesti hlavy a má protirevmatické účinky. Nesmí se však užívat při nedostatečné činnosti srdce a ledvin.

Používá se zejména ve formě odvarů nebo mastí. Výtažky ze jmelí však můžeme najít i v kosmetice, kdy zejména šampony s jeho obsahem účinně bojují proti lupům.

Pozor na otravy!

Přestože má jmelí mnoho kladných vlastností, dovede být také silně jedovaté. Zajímavé je, že množství toxických látek se odvíjí od toho, na kterém stromě keřík rostl. Nejjedovatější jmelí je z topolu a to se k léčbě nikdy nepoužívá.

Na jmelí jsou jedovaté bílé kuličky, kterými je keřík obrostlý. Při požití většího množství těchto kuliček může dojít k silné otravě, která může skončit i smrtí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat