Fruktóza v limonádách škodí, ta v ovoci a medu nikoli

Kvůli epidemii diabetu typu 2 se vědci dlouhodobě zabývají účinky konzumace fruktózy na rozvoj tohoto onemocnění. Původně se domnívali, že jakýkoli zdroj fruktózy vadí, ať už jde o perlivé slazené limonády, džusy, ovoce či med. Ale podle vědců z Kanady je mezi těmito potravinami rozdíl s ohledem na riziko rozvoje diabetu typu 2. Jen perlivé slazené limonády a koncentráty ovocných džusů zvyšují hladinu krevní glukózy a riziko rozvoje diabetu.

Fruktóza přijímaná s ovocem či s medem přidaným třeba do ovesné kaše nepůsobí na hladinu krevní glukózy stejně zhoubně jako fruktóza ve sklenici limonády či ovocného džusu. V druhém případě dochází k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi a zhoršené reakci tkání na inzulín. Vyplývá to z analýzy 155 různých studií zabývajících se vztahem mezi konzumací fruktózy a rizikem rozvoje diabetu typu 2.

Je to zřejmě proto, že krom fruktózy v ovoci konzumujeme velké množství vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukrů do krve. Naopak v nápoji vláknina chybí a vstřebávání cukru podporují další látky obsažené v roztoku.

„Tyto objevy by mohly pomoci upravit doporučení pro konzumaci potravin bohatých na fruktózu a lepší prevenci diabetu,“ tvrdí doktor John Sievenpiper z University of Toronto.

Pokud lidé nepřehánějí konzumaci ovoce a medu, nemusejí se těchto zdrojů fruktózy obávat. Naopak podle něj by bylo nejlepší, kdyby se zcela vyhýbali pití limonád a džusů a jejich konzumaci omezili na výjimečné příležitosti.

Klíč k hubnutí?

Fruktóza je ostatně jedním z největších morů jídelníčku západních lidí. Potravinářský průmysl ji totiž cpe do téměř všech výrobků, aby zlepšil chuťové vlastnosti svých výrobků a učinil konzumenty na nich závislými. Jenže právě fruktóza je cukrem, který zpomaluje metabolismus a tělo ho rovnou ukládá do tuků.

Pokud chce člověk začít hubnout, musí se zbavit všech těchto potravin. Už po osmi dnech se jeho metabolismus zrychlí a on začne hubnout. A po více než týdnu na dietě bez fruktózy se také výrazně zlepší hladina cholesterolu v krvi, sníží krevní tlak a zlepší hladina tuků v játrech.

„Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků,“ tvrdí profesor Jean-Marc Schwarz z Touro University v Kalifornii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat