Už nemusíte jíst maso. Zelená spirulina je bohatším zdrojem bílkovin než steak

Ačkoli se mnozí bodybuildeři a sportovci obávají, že bez živočišných zdrojů potravy nelze mít velké svaly, příroda nám říká něco jiného. Největší a svalovinou nejvíce obalení obratlovci jsou mezi býložravci. Navíc i mezi bodybuildery přibývá veganů s mohutnou muskulaturou bez konzumace živočišných bílkovin. A Světová zdravotnická organizace vyzvala veřejnost, aby omezila konzumaci masa a raději se zaměřila na řasu spirulinu. Je totiž bohatším zdrojem bílkovin než steak, kuřecí či vejce.

Bílkoviny jsou nezbytné pro udržování štíhlé postavy, pro prevenci úbytku svalové hmoty a omezování pocitu hladu. Konzumovat bílkoviny ale zdaleka neznamená jíst maso. Krom konopného semínka a luštěnin jsou bohatým zdrojem bílkovin také řasy. A nejbohatším zdrojem aminokyselin vůbec je pak spirulina. Předčí i hovězí či drůbeží maso a vejce.

Na sto gramů spiruliny připadá sedmapadesát gramů využitelných bílkovin. Navíc je tato řasa bohatým zdrojem železa, vitaminů skupiny B, draslíku a vápníku a dalších. Vedle toho sto gramů hovězího obsahuje šestadvacet gramů bílkovin.

„Spirulina má také mnohem vyšší podíl využitelných bílkovin, což znamená, že její bílkoviny se vstřebávají do těla čtyřikrát účinněji než po konzumaci hovězího,“ tvrdí Světová zdravotnická organizace.

Proč dát šanci zelené

Spirulina je modrozelená řasa, která patří mezi sladkovodní rostliny. Jedná se o jednu z nejvíce zkoumaných zelených potravin současnosti, která získává na popularitě zejména díky silnému nutričnímu profilu a zdravotním výhodám. Proč je, kromě vysokého obsahu bílkovin, dobrá i pro vás?

Několik studií na zvířatech potvrdilo, že spirulina může být účinným imunomodulátorem s jedinečnou schopností: bojuje totiž s infekcemi a kvasinkami a zlepšuje fungování buněk.

Modrozelené řasy také mohou snížit hladinu špatného cholesterolu a to neustále zlepšuje zdraví srdce. Současně může spirulina zvýšit dobrý cholesterol. Studie také prokázaly, že 4,5 gramu spiruliny denně může snížit hladiny krevního tlaku, což lze připsat zvýšené produkci oxidu dusnatého, který pomáhá při relaxaci cév.

Spirulina dokonce může snížit zánět v mozku. To znamená, že může být účinnou doplňkovou léčbou Parkinsonovy nemoci, která je způsobena otokem a zánětem v mozku. Modrozelené řasy mohou také pomáhat proti ztrátě paměti snížením oxidativního stresu. Zjistilo se také, že spirulina zlepšuje hustotu neuronů prostřednictvím tvorby neuronů nových (proces se nazývá neurogeneze). Některé zdroje naznačují, že je také užitečná při léčení Alzheimerovy choroby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat