Hovězí a vepřové každý den na talíři. Jen tím zvyšuje riziko infarktu a mrtvice

Vědci z Ohia prý mají důkazy o tom, že každodenní konzumace červeného masa souvisí s vyšším rizikem infarktu a mrtvice. Souvisí to s vyšší hladinou trimetylaminu, který vzniká trávením bílkovin z hovězího, vepřového, skopového či zvěřiny. Lidé konzumující červené maso pravidelně ho mají desetkrát více v krvi.

Každodenní konzumace červeného masa podle vědců z Clevelandu prokazatelně zvyšuje několikanásobně riziko infarktu a mrtvice.

„Víme dlouho, že faktory životního stylu jsou klíčové pro zdraví oběhové soustavy, tyto důkazy jen přidávají další oporu předchozím výzkumům, které vztahovaly rozvoj onemocnění oběhové soustavy a vyšší hladinu trimetylaminoxidu,“ tvrdí autor výzkumu doktor Stanley Hazen z Cleveland Clinics v Ohiu.

Konzumace červeného masa, a především uzenin z něj, výrazně zvyšuje také riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Stojí to za to?

Podle odborníků na vynechání červeného masa (nebo alespoň snížení jeho množství na jídelním lístku) lidský organismus okamžitě zareaguje. Jak?

Červené maso je bohaté na kalorie, takže pokud se nahradí rybami, kuřetem či luštěninami, tedy lehčími kalorickými jídly, může to znamenat rozdíl v denním příjmu. Ostatně, článek z roku 2015 uveřejněný v časopise Journal of General Internal Medicine oznamuje, že lidé na vegetariánské stravě ztrácejí na váze více a rychleji než „masožrouti“.

Ovšem i na kráse se absence červeného masa projeví. Jasná pokožka má svoje tajemství. Je jím ovoce a zelenina – obojí nabité vitaminy A, C a E, o nichž je známo, že bojují proti volným radikálům. Na druhou stranu, zácpa, která se může objevit vinou pomalého trávení po konzumaci červeného masa, obvykle způsobuje problémy s matnou a zašedlou pletí.

Studie navíc zjistily, že konzumace červeného masa zvyšuje hladinu estrogenu, který se podílí na hormonální nerovnováze a tím pádem i snížení energie. Jak již bylo řečeno, červené maso se déle tráví, takže dochází ke zpomalování uvolňování již zmíněné energie. Pokud se ho i tak nemůžete vzdát, alespoň jej omezte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat