Komentáře k článku

Siraellen 15.02.2019

bohužel jsou v mém okolí

ovace 15.02.2019

To si nemyslím

Salto 11.02.2019

"Lecim" se s rakovinou od roku 2017, letos se mi vratila ve dvojnasobne sile, ale ze by mi nektera takova slova vadila jsem nepostrehl. Samozrejme ze za idealni povazuji vubec se na toto tema nebavit. Je to jen nemoc.

Helena 11.02.2019

Když mi před 16ti lety vyoperovali nezhoubný nádorek z prsu, kolegyně v práci vykládala,jak jsem na smrt nemocná. Doslova na mě pořádala kruhový hon, aby mě odchytla a výslech 3. stupně je nic proti tomu na co se zmohla.Nadávala jsem si do blbců, proč jsem nelhala a něřekla, že jdu na operaci menisku nebo něčeho jiného. Já jsem to nepovažovala, tu operaci, za nic mimoř, věděla jsem že na ní musím , tak jakýpak copak.Kdyby se přišlo na to, že jsem lhala, chápala bych zvědavost okolí, já to vybalila podle pravdy, chyba. Ale od té doby ani na mučení nepřiznám,kdyby mi něco bylo.

marta 11.02.2019

Hlavně je třeba s nemocným mluvit a jednat jako obvykle a pindy typu vzmuž se, i jiní jsou nemocní a překonali to či chudáku, co jen s tebou bude jim opravdu nepomůžou. Vím o čem mluvím, zažila jsem oba tábory a od té doby se jim vyhýbám.

JG 11.02.2019

Po vlastní zkušenosti se domnívám, že je dobré, když s vámi vůbec někdo z okolí promluví jakkoliv,třeba o počasí,než když vaše okolí povzneseně mlčí a dělá, že se ho rakovina netýká a jeho nemůže potkat..

Maja 11.02.2019

No to jsme se toho dozvěděli. Jak tedy máme s nemocnými mluvit? Jaká slova používat? Jak je podpořit? Člověk je v tom neobratný, protože tahle nemoc není chřipka, která za týden přejde, ale bohužel dost často zabíjí. Takže se snaží podpořit, neublížit, zároveň se sám bojí, že o toho člověka přijde, a je těžké to nějak vyjádřit. Když neřeknete nic, tak se to dá pochopit jako nezájem, když něco řeknete, tak je to zas blbě. Tak buďte tak laskaví, a když už říkáte co nedělat, tak taky dejte radu co dělat.

nea 11.02.2019

Nemocný podporu potřebuje, ale upřimnou a ne jen hranou.

Chiara 10.02.2019

Bohužel v tu chvíli, kdy se dotyčný dozví o této zákeřné nemoci, nejsou vhodná asi žádná slova. V naší rodině jsou takto postižení 3 členové a my se snažíme s nimi mluvit tak, jakoby jim nic nebylo.

js 10.02.2019

Ano, sama jsem si touto nemocí prošla. Mohu říci, že úplně nejblbější jsou řeči: Ty jseš bojovnice, bojuj ... Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Naopak nejvíce mě potěšilo, když zazvonila u dveří paní a přinesla mi salát z jejich zahrádky, že mi nese bio vitamíny. Nebo když moje sestra často cestou do práce zaběhla za mnou domů, jednou přinesla svazek zelené petrželky, jindy pár rajčat, cuketu ... Ne že bych si to nemohla koupit, ale vidíte, že někdo má o vás starost, někomu na vás záleží. Přitom se úplně normálně zeptají, co potřebuji, jak mi můžou pomoci, jak se cítím. To byla jistota, že když mi bude nejhůř, stačí zavolat, dotyčná přijde a buď se u ní vybrečet, nebo třeba spolu mlčet. Jsem jim za to nesmírně vděčná.

Magnezia 10.02.2019

Zajímavý článek. Tohle by nikoho nenapadlo, že dobře míněná slova mohou u druhého být vnímána negativně. Chybí zde rada, jak s nemocnými o jejich nemoci mluvit.

aster Magnezia 11.02.2019

Záleží na tom, jestli nemocný chce o své nemoci mluvit - někomu to pomáhá a jiný s tím má problém. Faktem je, že řeči o boji a bitvě jsou pitomé a nepotěší nikoho.

helus 10.02.2019

Takové řeči se mi zdají hloupé.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat