Pacienty s rakovinou obtěžuje, když jim říkáte: Jsi statečný, bojovník apod.

Britští onkologové provedli průzkum u dvou tisíc pacientů se zhoubnými nádory. Osoby, které se zákeřné choroby zbavují, velmi často musejí čelit různým poznámkám okolí. A přestože se zdraví domnívají, že jim tím dodávají sílu, naopak je shazují, urážejí, unavují a obtěžují. Zdravý člověk by proto měl zvážit použití slov: silný, statečný, bojovník, hrdina, odvážný apod. Někomu mohou dodat odvahu, ale většina onkologických pacientů je neuslyší ráda. Proto je na místě promluvit si také o slovníku.

Na druhou stranu autoři ze společnosti Macmillan Cancer Support tvrdí, že ani termíny z druhé strany spektra – oběť či postižený rakovinou – nepatří k oblíbeným.

Boj, kam se podíváš

Mezi nepopulární označení diagnózy zhoubné rakoviny patří slova „válka“ či „boj“. A pak od nich odvozená prohlášení, že někdo „vyhrál bitvu“, či naopak že někdo „prohrál svůj boj“.

Přitom analýzou mediálních článků o rakovině a příspěvků na sociálních sítích autoři zjistili, že všechna tato „neoblíbená“ označení, tvrzení a prohlášení jsou používána velmi běžně.

Bez metafor

A jaké výrazy by tedy zdraví lidé při hovoru s nemocnými či o nemocných měli používat? Nejčastěji faktická označení. Žádné metafory a žádné emočně zabarvené výrazy. Ale mezi onkologickými pacienty jsou rozdíly, co jednoho povzbudí, může jiného zkrušit.

„Rakovina vám rozvrátí život mnoha směry, problémy s nacházením vhodných slov a emoční zmatek, který zažíváte, když rodina a přátelé nepojmenovávají vše správně, vám život ještě víc znepříjemní. Upozorňujeme proto na toto téma, abychom podpořili lidi v otevřené komunikaci, aby se naučili si říkat, která slova chtějí slyšet a která naopak nikoli, čímž se předejde dalším nepříjemnostem v jejich životě a vztazích,“ uvedla pro BBC Karen Roberts z Macmillan Cancer Support.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat