Alzheimer se nemusí projevit, když senioři denně sportují

Obětí Alzheimerovy choroby stále přibývá. Neurodegenerativní onemocnění klátí také vědce a myslitele, kteří intenzivně používají mozek většinu svého života. To, že aktivní myšlení a cvičení paměti jedince před tímto onemocněním ochrání, je mýtus. Oběťmi choroby jsou často i ti, kteří svůj život zasvětili výzkumu a léčbě tohoto onemocnění. Nicméně přibývá silných důkazů, že v prevenci Alzheimerovy choroby je třeba cvičit především svaly a srdce. Jako jediná prevence choroby se zatím jeví pohyb. A vědci z Kanady tvrdí, že ten může zabránit projevení symptomů onemocnění i u osob, které Alzheimerovu chorobu mají.

Ztráta paměti a zmatenost se nemusejí týkat těch jedinců s Alzheimerovou chorobou, kteří zůstanou do vysokého věku aktivní a sportují denně.

Vědci z Nového Skotska sledovali 456 starších osob do jejich smrti, poté patologicky vyšetřili jejich mozky. A zjistili, že řada seniorů, která měla v mozku jasné projevy Alzheimerovy choroby, neměla do smrti symptomy tohoto onemocnění. Byli to právě jedinci, kteří do konce života sportovali.

„Ačkoli musíme tohle ještě dále zkoumat, je jasné, že chatrnému zdraví ve stáří lze předcházet, je možné, že když pomůžeme lidem udržet si do vysokého věku funkční pohybový aparát a nezávislost, můžeme tím snížit jak riziko demence, tak závažnost jejích symptomů,“ tvrdí profesor Kenneth Rockwood z Dalhousie University v kanadském Halifaxu.

Závěry jeho studie otiskl prestižní vědecký magazín Lancet.

Mlsáním ke zdraví

Řada studií také naznačuje, že na prevenci a léčbu Alzheimerovy choroby má vliv strava, kterou našemu organismu každý den předkládáme na svých talířích. Vědci z Georgetown University se zaměřili na účinky látky zvané resveratrol. To je na zdraví blahodárně působící látka, jejíž účinky odborníci zkoumají už třicet let. Nachází se nejvíce ve slupkách modrých odrůd révy vinné, ale také v malinách a hořké čokoládě. Pokud je podáván jako koncentrovaný preparát osobám s Alzheimerovou chorobou, dojde u nich ke zpomalení rozvoje tohoto onemocnění.

Resveratrol snižuje schopnost škodlivých molekul pronikat do tkáně mozku a vytvářet tam plak,“ tvrdí vědci z Georgetown University.

Podle neurologů se při Alzheimerově chorobě vytvářejí v mozku abnormální nánosy (plak) bílkovin, které poškozují neurony. A resvertatrol tento proces brzdí. Revoluční tableta s resveratrolem podávaná dvakrát denně může výrazně zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby. Podle mezinárodního vědeckého týmu je to vůbec první lék, který přímo brzdí rozvoj tohoto onemocnění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat