Bolest svalů při nemoci není neřešitelná. Co proti ní lze dělat?

Život se stává tak obtížným, pokud ho narušuje svalová bolest při nemoci. Taky trpíte? Pak si ulevte co možná nejefektivněji!

Bolest svalů při nemoci není nic výjimečného. Svaly jsou „cítit“, když jste nemocní, a to hlavně proto, že imunitní systém reaguje na infekci nebo nemoc produkcí protilátek. Ty podporují uvolňování histaminu k rozšíření krevních cév a zlepšují obranyschopnost organismu. Jelikož se tyto protilátky mohou dostat do svalů a dalších částí těla, nemocný pociťuje diskomfort. Celkové vnímání bolesti však může být u různých lidí odlišné a většinou ho ovlivňuje kombinace fyziologických, psychologických a někdy i výživových faktorů. Co s tím lze dělat?

Pohodlné řešení v podobě tabletky

Léky, jako třeba ibuprofen, pomáhají snižovat horečku, ale také činí bolesti v těle lépe zvládnutelnými. I paracetamol (acetaminofen) působí proti signálům bolesti v centrálním nervovém systému, nicméně oproti prvnímu jmenovanému nepřispívá k likvidaci zánětu. Proto se vyplatí dané léky střídat.

Varování před nevolností u dětí

Mezi léky, které dospělí používají k léčbě nemoci, běžně patří aspirin. Ten není vhodné podávat dětem, protože to může vést k Reyeově syndromu, který postihuje játra a mozek. (K nejčastějším příznakům tohoto syndromu patří duševní zmatenost, letargie, nevolnost, záchvaty a zvracení.)

Odpočinek jako základ

Proč svaly bolí, když jsou nemocné? To proto, že tělo dělá vše, co je v jeho silách, aby odstranilo infekci. Vždy tak platí, že trochu odpočinku určitě léčbě přispěje. Relax zvyšuje imunitní funkci a urychluje regeneraci.

Proč tekutiny hrají roli?

Když máte vysokou teplotu, je důležité zvýšit příjem tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Dehydratace je závažným problémem, zvlášť pokud se potýkáte s průjmem nebo zvracením. Tělo potřebuje studenou závlahu nejen ke zchladnutí, ale také k hydrataci buněk. V tomto směru je nejvhodnější čistá voda, polévky nebo bujóny, které doplní ztracené elektrolyty. Ovšem i zelený čaj je další příhodná volba.

Strava, která léčí

Měli byste jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, protože snižují zánět v těle a také posilují imunitní systém, což zase usnadňuje tělu bojovat s infekcemi. Některé potraviny plné antioxidantů najdete v regálech obchodů i teď v zimě. Řeč je například o rajčatech nebo paprikách. Držte se však daleko od vysoce zpracovaných položek, jako jsou hranolky, bílý chléb, koblihy a sladkosti. Ty zánětům jen nahrávají.

Nohy vzhůru!

Spolu s užíváním léků proti bolesti a jídlem můžete podniknout další kroky ke snížení bolesti svalů. Lehněte si na pohovce nebo na posteli a použijte polštář, abyste mohli nohy zvednout k výšinám. Jednoduchým držením nohou nad úrovní vašeho srdce se podpoří průtok krve, což pomáhá minimalizovat bolesti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat