Málo světla a krátké dny. Není divu, že máme zimní depky

Nedostatek slunečního svitu, krátké dny, zima a sychravé počasí. To všechno jsou faktory, které mají velký vliv jak na naší psychiku, tak i na celkové zdraví. Co všechno můžeme čekat v zimním období?

Únava

Málo denního světla a nedostatek slunečního svitu se často projevuje únavou a ospalostí. Často se cítíme být zpomalení, pracovní výkony nepatří zrovna mezi ukázkové a ráno se probouzíme ospalí.

Pomalé hojení

Nejen únavu má nedostatek světla na svědomí. V zimním období se také zpomaluje hojení ran a léčba různých zánětů. V zimě nás také často trápí bolest zubů nebo zad.

Změny chutí

Jako každý živý tvor žijící v našich klimatických podmínkách, máme tendenci zajišťovat si v zimě tukové zásoby a vlivem tohoto přirozeného pudu míváme častěji chuť na sladké a tučné jídlo. Dáváme přednost rychlým cukrům a kalorické stravě, tudíž pak přes zimu snáze přibíráme.

Deprese

Při nedostatku světla roste produkce melatoninu a tělo spouští noční cyklus, kdy odpočívá a nabírá síly. To se za normálních okolností děje v průběhu noci, kdy organismus regeneruje. Pokud je ale světla málo, počasí je chmurné, může tento proces pokračovat i ve chvíli, kdy bdíte. Narušení tohoto režimu však může vést k depresím.

Bolest kloubů

Nejen zima, ale také nedostatek vitaminu D, který se v našem těle tvoří právě působením slunce, podporuje řídnutí kostí, které může přejít v osteoporózu, a tím způsobit bolesti pohybového aparátu.

Jak neduhům předejít?

Snažte se vstřebat co nejvíce přirozeného světla, jak jen to jde. Pobývejte i v zimě na čerstvém vzduchu a vystavujte se sebemenším slunečním paprskům.

Neuškodí ani občasná návštěva solária, které vám příjemně prohřeje a nahradí tolik potřebné paprsky.

Nezatahujte doma závěsy a žaluzie, snažte se do bytu pustit co nejvíce světla.

Snažte se jíst zdravě a více sportovat. Tím doplníte ztracenou energii.

Výborným lékem na chmurnou náladu je třezalkový čaj, který vás báječně zklidní a prohloubí váš spánek. Pijte pravidelně jeden šálek před spaním.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat