Dejte sbohem opakovaným zánětům močových cest

Zánětem močového měchýře trpí ženy i muži, muži v dětství a po padesátce, zatímco každá druhá žena alespoň jednou za život, každá čtvrtá jednou ročně a každá pátá dokonce opakovaně. Nemusí však tomu tak být!

Zánět nejčastěji způsobují bakterie Escherichia coli (E. coli), které –jsou přirozenou součástí naší střevní mikroflóry. V močových cestách však působí problémy. Nejtypičtějšími projevy jejich přítomnosti jsou řezavé močení a pálení zvláště při domočování, časté nucením na močení, vymočení jen nepatrného množství moči, zapáchající a zkalená, popřípadě začervenalá moč. Začervenalá je v případě, že se do ní dostane krev podrážděnou sliznicí močového měchýře. Tupá bolest v podbřišku spolu s vysokou teplotou a třesavkou varuje před vážnějšími obtížemi, kdy mohou být zánětem zasaženy ledviny.

Prevence nade vše

Možná překvapivým preventivním opatřením je naprosto jednoduchý dostatečný příjem tekutin v množství minimálně 2 litry denně. Nejlepší je obyčejná pitná voda a nesycené minerálky. Vyhýbejte se nápojům, které způsobují překyselení organismu, jako jsou káva, džusy a některé ovocné čaje, ale také černému a zelenému čaji, jež odvodňují. Samozřejmě alkoholu a kořeněným jídlům.

Je důležité močový měchýř pravidelně a včas vyprazdňovat, aby byla sliznice stále oplachována (wash-out) a chráněna kyselým prostředím a protilátkami, čímž se vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií E. coli. Jakmile se přece jenom v močovém ústrojí objeví, jsou schopné během 20 minut zdvojnásobit svůj počet.

Předejít prochladnutí je zvláště v zimě náročné, proto byste neměli podcenit kvalitní a teplé oblečení, které zabrání proniknutí chladu, a to zejména od nohou nebo v oblasti zad. Dodržování intimní hygieny obzvláště při a po sexuálním styku je jistě důležité, ale i zde platí, že nic se nemá přehánět. Nadměrnou hygienou intimních partií se totiž může snadno narušit přirozená obrana organismu a tím zvýšit výskyt zánětů.

Posilování imunity

Opakovaným infekcím a začarovanému kruhu s jejich častým návratem lze zabránit posílením imunity. Kromě léků dostupných na lékařský předpis můžete v lékárně dostat také různé doplňky stravy na přírodní bázi.

Na záněty močového měchýře pomáhají přípravky s obsahem brusinek, jejichž blahodárné účinky znaly již naše prababičky. Obsahují totiž protizánětlivé proanthocyanidiny, které se naváží na bakterie E. coli a vytvoří na nich obal, takže už nemohou přilnout ke sliznici močového měchýře a způsobit tak infekci. Další látkou, která pomáhá při těchto problémech s obdobným účinkem, kdy na sebe „váže" a „obaluje“ bakterie, je monosacharid D- manosa, který je obsažen v různých druzích ovoce, převážně bobulovinách. D-manosa s brusinkami vytváří tandem, který se vzájemně doplňuje. Kombinaci brusinek a D-manosy najdete třeba v přírodním přípravku UROVAL manosa, který je vhodný i při a po užívání antibiotik na močové potíže, mohou ho užívat i těhotné ženy a ženy v klimakteriu. Tím, že ho budete užívat preventivně a dlouhodobě, posílí se vaše obranyschopnost a zvýší se ochrana močových cest před záněty.

Jak na akutní zánět?

Nepodceňujte první příznaky, protože každé onemocnění se hůře léčí, když se „rozjede“ v plné síle. Při zánětu ihned zvyšte příjem tekutin, aby byl i oplach sliznice častější. Jestli je příjem tekutin dostatečný, lze jednoduše zjistit podle barvy moči. Čím světlejší moč, tím je pitný režim lepší. Jako u většiny onemocnění se doporučuje být v klidu a v teple. Kromě již zmíněného pitného režimu lze nasadit a osvědčené látky, kterými jsou opět brusinky a D-manosa. Nejpohodlnější řešení je jejich užívání ve formě tabletek, jakými je např. novinka Uroval manosa Akut, přímo určená pro akutní záněty. Svým koncentrovaným složením brusinek a D-manosy působí velmi efektivně a až v 90 % případů odstraňuje urologické potíže, a to většinou již během 24 hodin.

Samoléčbu můžete ještě doplnit sedacími horkými koupelemi z odvaru řapíku, heřmánku, březového listí nebo hypermanganu.

Jakmile se zánět dostaví u dětí, je k dispozici i UROVAL manosa Sirup, vhodný pro děti již od ukončeného 6. měsíce věku. Mohou jej využít i těhotné a kojící ženy a je vhodným doplňkem při a po užívání antibiotik na močové potíže.

Při podcenění příznaků nebo nedostatečném léčení či po nedoléčení se může infekce vracet a tím zvolna přejít do chronického stádia.

Nepodceňujte rizika

Pokud obtíže trvají déle než dva dny, nebo se dokonce zesilují, je nutné navštívit praktického lékaře, urologa nebo gynekologa. Ještě větší nebezpečí hrozí v momentě, kdy dojde k postupu infekce močovody až do ledvin. Takové závažné onemocnění může dokonce vyvolat jejich selhání. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných žen a starších osob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat