3 kroky, díky kterým budete moci vytáhnout krátké sukně

Letos pofrčí krajky, roztrhané džíny a asymetrické sukně. Tedy mnoho příležitostí pochlubit se krásnýma nohama. Abyste se nemusela vzdát módních trendů kvůli nevzhledným metličkám či křečovým žílám, dodržujte 3 důležité kroky. Ty zabrání zhoršování příznaků, nebo objevení nových modrých žilek po již podstoupené operaci. A mějte na paměti, že metličky a křečové žíly jsou nejen kosmetický, ale hlavně zdravotní problém. Jejich základem je totiž zánět žil.

1. životní styl: sukně a šaty = volnost pro nohy

Sukně a šaty nahrávají tomu, že při chronickém žilním onemocnění (křečové žíly a metličky jsou jeho příznakem) je důležité volné oblečení. Je přirozené, že v létě se hýbeme více, ať již na dovolené, nebo když jezdíme po výletech a plaveme na koupališti. Tím je splněna další důležitá zásada – dostatek pohybu. Místo typických letních balerínek a sandálků ale dejte přednost botám na 3mm podpatku.

2. odborná léčba: k praktickému lékaři jděte nejlépe už předtím, než se u vás objeví metličky a křečové žíly – jejich předznamenáním jsou pocity těžkých nohou a otoky typické pro léto

Metličky a křečové žíly nejsou většinou prvním signálem, jak nám nohy říkají, že něco není v pořádku. Otékají vám v létě nohy nebo cítíte bolest a mravenčení? Máte potřebu dát si je nahoru? Tak to je ono, volání o pomoc „jdi k doktorovi a zeptej se ho, co s tím můžete společně udělat“. Praktický lékař vám může pomoci jak radou (cvičení, masáže…), tak léky posilujícími žilní stěnu a zmírňujícími zánět (venofarmaka). Tyto léky jsou přitom vhodné už od samotného začátku a jejich užívání je důležité i po operaci.

3. speciální punčochy už dávno nejsou to, co dříve

Tzv. kompresní punčochy znamenají jak okamžitou úlevu, tak prevenci dalšího zhoršování. Proto by měly být ve skříni hned, jak začnou nohy otékat a bolet. Naštěstí výrobcům došlo, že tělová není barva, proto je z čeho si vybírat. Výhodou přitom je, že nikdo nemusí nic poznat.

Věřte, že dodržování těchto kroků je levnější než moderní metody odstranění křečových žil. I když se cena zákroku liší podle pracoviště a způsobu, připravit si musíte minimálně dvacet tisíc – u ClariVein metody se jedná o 25–30 000 Kč, stejně jako u laseru nebo radiofrekvenční techniky. Biologické lepidlo vyjde dokonce na dvojnásobek. Jen pro doplnění: velmi známá je také skleroterapie. Ta se ale využívá hlavně pro léčbu metliček a zbytků po operaci křečových žil.

Tipy pro krásné nohy

  • Při nákupu nových bot si vyberte ty, které mají podpatek asi 3 cm vysoký (balerínky jsou z pohledu žil stejně nevhodné jako vysoké podpatky)
  • Sprchujte si nohy studenou vodou nebo využijte speciální prvky v aquacentrech.
  • Málokdo chodí na preventivní prohlídky. Pokud ale míváte oteklé nohy, návštěvu praktického lékaře si naplánujte – poradí vám se změnami, které nohám uleví, případně předepíše preventivně léky posilující žilní stěnu. Čím dříve, tím lépe.
  • Až budete mít chvilku, stáhněte si do mobilu bezplatnou aplikaci „Bolí Vás nohy?“, nebo se podívejte na www.zilniporadna.cz. Najdete tam například speciální cviky.
  • Komprese je stále in – zatímco naši prarodiče se museli spoléhat na obinadla, my si můžeme vybrat z různých kompresních pomůcek (najdete i ty barevně odpovídající aktuálním trendům).






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat